Léto je za rohem a s ním přichází doba hojnosti v čerstvých sezónních potravinách, které nejen potěší vaše chuťové buňky, ale také přinesou významné zdravotní benefity. Červen je ideálním měsícem pro to, abychom se zaměřili na to, co nám příroda právě nabízí. Pojďme se podívat na 4 sezónní lahůdky, které v červnu nesmíte minout!

Proč byste měli dávat přednost sezónním potravinám

Jelikož jsou čerstvé, tak jsou chutnější. To vše vzniká díky tomu, že jsou sklizeny v době, kdy jsou přirozeně zralé, tím pádem mají lepší chuť i nutriční hodnoty. Navíc, když jíme sezónně jsem více ekologičtější, protože tyto potraviny často nevyžadují dlouhé přepravní trasy, což snižuje jejich uhlíkovou stopu.

Další významnou výhodou je, že sezónní potraviny bývají levnější. Protože jsou dostupné ve větším množství je větší konkurence, a tím je pak jejich cena nižší než u dovážených produktů.
V neposlední řadě podporujete lokální zemědělce a ekonomiku!

1. Jahody

Jahody jsou královnami červnového ovoce a v České republice jsou nejoblíbenější zahradní plodinou. Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C (jejich obsah je srovnatelný s citrusovými plody), antioxidanty a vlákninu. Víte, že jahody jou výborné přírodní afrodiziakum? Ano, je tomu tak a to kvůli obsahu zinku, který dobře působí na sexuální výkonost. Pozor na alergii spojenou s jahodami, mnoho lidí na ni trpí kvůli obsažené organické kyseliny.
Jahody se skvěle hodí do salátů, moučníků, koláčů, smoothie nebo jen tak samotné. Díky jejich nízké kalorické hodnotě si je můžete dopřát bez výčitek, v čerstvé podobě.

Skladování jahod – nejlepší je nechat neumyté a zakryté na chladném místě. Čerstvé jahody v lednici vydrží 2-3 dny, nejlépe v přihrádce na ovoce a zeleninu. Další varianta jahody očistit a omýt a dát je zamrazit do mrazáku. Takto vám jahody vydrží několik měsíců.

Recepty z připravené z jahod pro měsíc červen

Jahodový koláč s mascarpone
Použití mascarpone v receptu na jahodový koláč zajišťuje, že je koláč bohatě vláčný
Prohlédnout recept
Nejjednodušší recept na jahodový dort s mascarpone
Zdroj: reteta-video, Recept na Jahodový koláč s mascarpone
Oreo mini koláčky s jahodami
Oreo sušenky jsou oblíbené po celém světě, když je spojíme s jahodami, vznikne lahodný pokrm
Prohlédnout recept
Lahodné minikoláčky z oreo sušenek
Obrázek: marcsireceptjei, Lahodné čokoládové koláče bez pečení
Jahodový mléčný koktejl
Děláme si Mléčný koktejl z jahod a banánů, uvedené množství je pro 2 osoby. Délka přípravy je 15 minut.
Prohlédnout recept
Recept na Mléčný koktejl z jahod a banánů
Obrázek: cooky.cz, Recept na Mléčný koktejl z jahod a banánů jak z dětských let
Jahodová bublanina z mandlové mouky
Pečeme Jahodovou bublaninu s mandlovou moukou, uvedené množství je na dortovou formu o velikosti 28 cm. Délka přípravy 20 minut, doba pečení 60 minut.
Prohlédnout recept
Jahodová bublanina s postupem. Z mandlové mouky
Obrázek: cooky.cz, Recept na nejlepší jahodovou bublaninu z mandlové mouky
Piškotový dort s jahodovým želé
Pečeme 4 vrstvý barevný dort s jahodovým želé, délka pečení 20 minut. Originálně se tento dort jmenuje Sněhová vločka.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na kulatý dort s jahodovým želé.
Zdroj obrázku: bettykitchen, Recept na kulatý dort s jahodovým želé a pudingem.

2. Třešně

Třešně jsou další letní pochoutkou. Jsou bohaté na vitamín C, a minerální látky jako jsou: draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a křemík. Třešně mají silné protizánětlivé účinky, jsou výborné na snížení kyseliny močové, proto lidé co trpí na DNU by měli toto ovoce konzumovat. Třešně dále zlepšují paměť, proto se používají při léčbě demence, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Dále jsou dobré pro studenty během zkouškového období. Třešně obsahují melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku.
Pozor však na množství, jsou sice zdravé, ale také obsahují přírodní cukry.

Třešně jsou výborné v čerstvé formě, kompotované nebo v ovocných koláčích.

Třešňový cheescake
Pečeme originální cheesecake s ovocem, celková délka přípravy 2 hodiny.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na cheesecake s ovocem.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na cheesekace s ovocem.

Skladování třešní

třešně se velmi rychle kazí, proto je nutné je co nejrychleji spotřebovat. V lednici vydrží v uzavřené nádobě asi 3 dny, chrupky i déle. Dále můžete třešně zmrazit s peckami či bez.

Recept z třešní pro měsíc červen

Clafoutis – třešňový koláč
Pečeme sezónní třešňový koláč, délka pečení 35 minut.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na kulatý třešňový koláč.
Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na sezónní koláč s čerstvými třešněmi.

3. Rybíz

Většinou v druhé polovině června dozraje první rybíz všech barev – bílý, červený i černý. Čím později rybíz sklízíme, tím je sladší. Je bohatý na vitamín C, vitamín K, draslík, železo a další antioxidanty. Rybíz podporuje imunitní systém a pomáhá zlepšovat krevní oběh, díky tomu je rybíz řazen mezi super potraviny. Stačí když denně sníme 30-40 kuliček rybízu a doplníme svou denní dávku vitamínu C.

Druhy rybízu

  • Bílý rybíz je nejsladší a je nejméně napadán ptáky.
  • Červený rybíz je kyselejší.
  • Černý rybíz je úplně nejzdravější.

Rybíz můžeme použít do džemů, koláčů nebo jako součást ovocných salátů.

Skladování rybízu

To je velmi obtížné, nejlepší je ho rovnou sníst nebo zpracovat, v lednici vydrží nanejvýš 3 dny.

Rybíz je sezónní potravina pro měsíc červen, ze které se dá připravit spoustu receptů a pokrmů.
Obrázek: cooky.cz, Sezónní potravina pro měsíc červen – dozrává rybíz

4. Meruňky

Meruňky jsou další oblíbeným ovocem v České republice a jsou k sehnání poměrně krátkou dobu. S jejich sladkou chutí, šťavnatou dužinou a intenzivní barvou jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Meruňky jsou bohaté na vitamíny A, C, E a K, stejně jako na minerální látky jako jsou: draslík, železo a dále jsou bohaté na vlákninu. Díky těmto složkám jsou meruňky skvělým doplňkem zdravé stravy, neboť nám odstraňují problémy s zácpou, zlepšují zdraví srdce, zlepšují metabolismus, chrání nás před vznikem rakoviny, pomáhají s anémií, dermatitidou a jinými neduhy.

Dávejte si pozor na pecky meruněk, obsahují totiž silně toxickou látku, která může v menším množství způsobit otravu.

Meruňky se v kuchyni nejvíce využijí do různých dezertů, koláčů, nebo jako džem či šťáva.

Skladování meruněk

Podléhají rychlé zkáze, proto je dobré je uskladnit do lednice, kde vydrží maximálně 5 dní. Meruňky myjte těsně před konzumací.

Jogurtový koláč s meruňkami
Pečeme chutný ovocný koláč z jogurtového těsta, délka pečení 35 minut.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na ovocný koláč z jogurtového těsta.
Zdroj obrázku: marcsireceptjei, Recept na ovocný koláč z jogurtového těsta.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest