5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Většina lidí již dnes zná cheesecake jako možná až prémiový dezert, který má kořeny v USA. Tato tvarohová pochoutka již u nás značně zdomácněla a setkáváme se s ní v běžných cukrárnách. Klasický cheesecake ve tylu “New York” je ikonický dezert, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tento cheesecake je známý svou bohatou a krémovou texturou, kterou doplňuje jemně křupavá krusta. Základem tohoto receptu je kvalitní smetanový sýr, který se mísí s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem, aby se vytvořila luxusní náplň. Po upečení se cheesecake nechává pomalu vychladit, což zajišťuje jeho dokonalou konzistenci. Klasický New York style cheesecake je často podáván s jednoduchou polevou z čerstvého ovoce nebo s lehkým džemem, které nádherně doplňují jeho jemnou chuť.

Nutno dodat, že cheesecaků můžete ochutnat celou řadu, ale ne všechny jsou tak dobré. Zkuste proto tento recept na náš cheesecake, u kterého nikdo nebude hádat, že jste ho dělali sami doma. Připravte si doma tuto moderní pochoutku a ukažte, že vaše kuchyně jde s dobou.

Jak se připravuje cheesecake

Příprava tohoto cheesecakeu je překvapivě jednoduchá a nevyžaduje žádné komplikované techniky. Stačí dodržovat několik základních kroků a mít po ruce kvalitní ingredience. Prvním krokem je příprava krusty, která se skládá z drcených sušenek a rozpuštěného másla. Poté následuje příprava náplně, kde je důležité všechny ingredience dobře promíchat, aby se dosáhlo hladké konzistence. Nakonec se cheesecake peče při nízké teplotě, což zajišťuje jeho rovnoměrné upečení a jemnou texturu. Tento dezert je ideální na slavnostní příležitosti, rodinné oslavy. Vaši hosté budou jistě nadšeni a budou si tento klasický cheesecake pamatovat ještě dlouho po posledním soustu.

Zdroj obrázku: savoriurbane, Recept na cheesekace s ovocem.

Recept na cheesecake s ovocem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 2 hodiny
Pečeme originální cheesecake s ovocem, celková délka přípravy 2 hodiny.

Potřebné vybavení

  • 1 Forma ideálně průměr 24 cm
  • 1 Mísa
  • 1 Hrnec
  • Plech, do kterého se vejde kulatá forma

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 300 g Máslových nebo kakaových sušenek (můžou být i bez cukru)
  • 120 g Másla

Ingredience na náplň

  • 1 kg Smetanového sýra (Philadelphia, Lučina nebo Mascarpone)
  • 350 g Moučkového cukru
  • 5 ks Vajec
  • 120 g Zakysané smetany min 20% (nebo sladké smetany min. 30%)
  • 25 g Škrobu
  • 2 balení Vanilkového cukru
  • 1 lžička Natrouhané citrónové kůry (dle chuti)

Ingredience na polevu

  • 220 ml Vody
  • 100 g Cukru
  • 500 g Vypeckovaných třešní (nebo jiné ovoce např. borůvky)
  • 15 g Škrobu
  • Mandlová esence (dle chuti)

Postup 

Příprava korpusu

  • Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů Celsia.
  • Rozpustíme si máslo.
  • Nadrtíme si sušenky v mixéru nebo ručně.
  • Sušenky zalejeme rozpuštěným máslem.
  • Formu si vyložíme pečícím papírem a nasypeme do ní sušenky.
  • Těsto uhladíme a vytvoříme mírně boční stěnu.
  • Utlačíme dnem sklenice.
  • Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.

Příprava krému

  • Do mísy dáme vejce, vanilkový cukr a moučkový cukr.
  • Pokud chceme, můžeme dát citrónovou kůru.
  • Šleháme cca 5 minut do napěnění.
  • Přidáme do misky sýr, škrob a smetanu.
  • Šleháme dokud nevznikne pěkná homogenní směs.

Pečení

  • Formu s vnější strany obalíme alobalem tak, aby mohla být forma použita pro vodní lázeň.
  • Formu dáme na plech s vyššími stěnami, aby mohl být použitý pro vodní lázeň.
  • Krém nalejeme do formy na korpus.
  • Do plechu nalejeme vodu do výšky cca 2/3 formy.
  • Pečeme na 170 stupňů Celsia asi 1 hodinu.
  • Po upečení pootevřeme dvířka trouby a necháme cca 3 hodiny vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Poté odstraníme z formy alobal a dáme cheesecake na 5 hodin do lednice.

Příprava polevy

  • V kastrolu si rozpustíme ve vodě škrob a cukr. Dáme vařit.
  • Jakmile se voda začne vařit, přidáme vypeckované ovoce.
  • Vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout.
  • Můžeme přidat mandlové aroma.
  • Dáme do lednice.

Dokončení

  • Po zchladnutí cheesecake, nožem oddělíme dort od bočnic formy.
  • Sundáme bočnice formy.
  • Ovocnou polevu dáváme na dort až v momentě servírování na každý kus zvlášť.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: cheesecake, dezert, tvarohový dort



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest