Pečené tofu patří mezi velmi dobré a rychlé pokrmy, navíc je to velmi oblíbený způsob zpracování. Nakrájené pevné kostky jsou ideální pro přídání ke smažení, do salátů nebo bowlu.
Tofu scedíme a prolisujeme – případně jinak zbavíme vody. Jak jsme již zmínili v našem článku o tofu, pro odstranění vody je vhodné používat lis. (zvládneme ovšem i za použití kuchyňských utěrek a zatížením např. litinovou pánví apod. po dobu 20 minut). Když ovšem čas nemáte, tofu zbavte vody v papírových kuchyňských utěrkách nad dřezem. Nedosáhnete ovšem takové tuhosti.
Pak už jen stačí tofu nakrájet, promíchat s olivovým olejem, tamari sojovou omáčkou a pálivou chilli omáčkou. Můžete přidat kukuřičný škorb pro větší křupavost. Pečeme na 210 °C dokud kostičky nezezlátnou a na okrajích lehce zhnědnou.
Recept na křupavé pečené tofu
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech na pečení
- Lis na tofu
Suroviny
- 400 g tuhého tofu (osušeného a nakrájeného na kostky)
- 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce tamari omáčky (sójová omáčka)
- 1/2 lžičky sriracha (případně jiné chilli omáčky dle vaší preference)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Předehřejte troubu na 210 stupňů
- Vyložte plech pečícím papírem
- Smíchejte tofu nakrájené na kostky s olivovým olejem, tamari, sriracha a kukuřičným škrobem a promíchejte.
- Tofu rozprostřete na plech a pečte do zezlátnutí, resp. zhnědnutí okrajů. Pečeme cca 25 minut, ale je třeba kontrolovat.
- Dobrou chuť.