Tady máte jídlo, které upečete na jednom plechu, bez složitého vymýšlení a smažení, zkrátka oběd nebo večeře, která zasytí i potěší. Přitom obsahuje to nejlepší z domácí kuchyně křupavý základ z nastrouhaných brambor, šťavnatou vrstvu mletého masa a pestrou vrstvu zeleniny, která dodá pokrmu svěžest i barvu. Vše bude pokryté krásně rozpuštěným a zapečeným sýrem.
Bramborové placky známe všichni, ať už jsou smažené. nebo pečené a dělá je každý malinko jinak. Tahle varinata je inspirovaná tím nelepším z každého. Je to jídlo, které je nenáročné, ale vypadá efektně a klidně jej můžete připravit i jako chuťovku pro návštěvu. A co je na tomto jídle to nejvíc zajímavé? Je zcela bez mouky.
Podobné jídlo se peče na Slovensku, pamatuji si ho z dětství a je moc vynikající. S tím rozdílem, že nastrouhané brambory se smíchají s kusem uzeného nebo slaniny, majoránka a podobně a celé se to peče. U nás se tomu říkalo Baba. A druhá varianta je bez masa a pocákané kopečky brynzou. Také vynikající jídlo.
Recept na obložený bramborák z plechu, bez mouky
Ingredience potřebné na přípravu bezmoučného obloženého bramboráku z plechu
- 1.5 kg nahrubo nastrouhaných brambor
- 300 g mletého masa (můžou být párky nebo klobása)
- 1 paprika nakrájená na nudličky
- 1 nakrájená cibule
- zelená cibulka, pažitka, petržel dle chuti
- 2 vejce
- 4 lžíce předem namočených ovesných vloček
- pepř, paprika, pálivé koření dle chuti
- 150 g nastrouhaného sýra
- olej na vymazání plechu a pokapání
Postup přípravy bramboráku z plechu
1.Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, maso a červenou papriku.
2. Orestovanou směs necháme vychladnout.
3. Brambory nastrouháme nahrubo a přidáme k nim předem namočené ovesné vločky, vejce, koření, bylinky a připravenou vychladlou masovou směs. Řádně promícháme.
4. Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech vymazaný tukem. Můžeme přidat další ingredience jako jsou čerstvá paprika a cibulka.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut, poté placku posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších asi 7 minut, pokud se sýr nerozteče a nezezlátne.
Jídlo podáváme teplé s oblíbenou zeleninovou oblohu nebo salátem.

Legendární domácí pizza na plech, milionkrát lepší než ta předražená z pizzerie
