Odpalované těsto, v originálu zvané „pâte à choux“, je prastaré kulinářské umění, které si své jméno vysloužilo díky unikátní technice přípravy. Představte si, že jste alchymista v kuchyni, mícháte ingredience a hrajete si s teplotami, až se vám podaří vykouzlit něco zcela výjimečného. Ano, přesně tak se zrodilo odpalované těsto!

Proč se jmenuje odpalované

Název „odpalované“ v tomto kontextu znamená „odpařit“ nebo „odstranit vodu“. V procesu výroby se totiž těsto připravuje na plotně, kde se vaří voda s máslem a moukou, čímž se vytváří hustá směs. Tuto směs je nutné odpálit – tedy zahřát a neustále míchat, aby se uvolnila pára a směs se zhutnila. Tento krok je klíčový, protože zajistí, že těsto bude při pečení krásně nadýchané a duté uvnitř.

Lahůdky z odpalovaného těsta

Odpalované těsto je základní ingrediencí pro celou řadu delikates, jak v České republice, tak po celém světě. Pojďme se podívat na několik z nich:

Co připravujeme z odpalovaného těsta nejčastěji v České republice:

  1. Větrníky – Tento sladký dezert je plněný bohatým krémem a polévaný karamelem. Je to typická pochoutka na českých cukrářských pultech.
  2. Rakvičky – Malé, lehké pečivo, které je často plněné šlehačkou. Navzdory svému ponurému jménu jsou tyto dezerty oblíbené na oslavách a svatbách.

Co se často připravuje z odpalovaného těsta v Zahraničí:

Co se připravuje z odpalovaného těsta - v České republice i zahraničí
Obrázek: commons.wikimedia.org: Sonia Geffrier, Co se připravuje z odpalovaného těsta
  1. Éclairs (Francie) – Tenké, dlouhé pečivo plněné krémem a přelité čokoládovou polevou. Éclairs jsou symbolem francouzské cukrářské tradice.
  2. Churros (Španělsko) – Smažené proužky těsta, které jsou posypány cukrem a často podávané s horkou čokoládou. Churros jsou oblíbené jako snídaně nebo pouliční jídlo.
  3. Profiteroles (Itálie) – Malé kulaté kuličky plněné zmrzlinou nebo krémem, které jsou často servírované s čokoládovou omáčkou.

Historické tajemství o původu a vzniku

Původ odpalovaného těsta je opředen tajemstvím, ale historici se shodují, že jeho kořeny sahají až do období renesance. První zmínky o tomto těstě se objevují v 16. století ve Francii, kde italský šéfkuchař Pantarelli, který pracoval pro Kateřinu Medicejskou, experimentoval s recepty a vytvořil základní verzi těsta.

„Ať jedí dorty!“ („Qu’ils mangent de la brioche!“)

Avšak jedno málo známé tajemství je, že odpalované těsto hrálo roli i v jednom z největších kuchařských skandálů historie. V roce 1789, během Francouzské revoluce, se šířily pověsti, že Marie Antoinette pronesla slavný výrok „Ať jedí dorty!“ („Qu’ils mangent de la brioche!“). Někteří historikové spekulují, že zmatení lidé mohli tento výrok zaměnit s dezerty z odpalovaného těsta, které byly v té době luxusním zbožím.

Historie odpalovaného těsta - co ještě nevíte.
Obrázek: commons.wikimedia.rog: Maxperryplatypus

Recept na odpalované těsto

Zahřejme si troubu a připravme jednoduchý recept na odpalované těsto.

Ingredience:

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu, máslo a sůl k varu.
  2. Přidejte mouku a míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce.
  3. Odstavte z plotny a postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, vždy dobře promíchejte, dokud těsto nebude hladké a lesklé.
  4. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte na plechu s pečicím papírem požadované tvary.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut, dokud těsto nenabude a nebude zlatavé.

Odpalované těsto je umění, které vyžaduje především trpělivost a preciznost. Odmění vás ale lahodnými výsledky, které si zamilujete vy i vaši blízcí.

Recepty z odpalovaného těsta, které jsme připravili na cooky.cz

Křupavé větrníčky Choux au Craquelin plněné krémem Diplomat
Křupavé větrníčky z odpalovaného těsta, jsou lehkým dezertem typickým pro francouzskou kuchyni. Vanilkový krém diplomat doplňuje a podtrhuje veškeré chutě.
Prohlédnout recept
Recept na lahodné vanilkové bochánky, které ohromí
Obrázek: cloudykitchen, Recept na nadýchané vanilkové bochánky
Dezert od polských sousedů Karpatka
Svým tvarem připomíná dort Karpatské hory, svou chutí vás nadchne.
Prohlédnout recept
Karpatský dortík
Obrázek: foodreli, Recept na karpatský dortík

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest