Tato rychlá varianta dezertu bez mouky a lepku se vám roztaje v ústech ani se vám nezdá. Dezert bez mouky a lepku, nazývaný taky jako Baku dezert, pochází z ázerbájdžánské kuchyně. Jeho hlavními ingrediencemi jsou ořechy a čokoláda, což z něj dělá přirozeně bezlepkovou variantu, která je vhodná hlavně pro milovníky čokoládových dezertů.
Dezert je pojmenován pohlavním městě Azerbájdžánu – Baku, kde je často součástí tradičních slavností. Ořechy a čokoláda jsou v regionální kuchyní považovány za symbol bohatství a hojnosti. Je proto ideální pro každou slavnostní příležitost od rodinných setkání po slavnostní večeře.
Recept na Ořechové řezy s několika druhy krémů
Ingredience pro přípravu
Vanilkový krém
- 400 plnotučného mléka
- 180 g cukru
- 70 g kukuřičného škrobu
- 16 g vanilkového cukru
- 200 ml studeného plnotučného mléka
- 10 žloutků
- 250 g másla
- pár kapek rumové příchutě
- 1 PL kakaa
- mleté ořechy (volitelné)
Těsto
- dávka je určena pro plech 42×32 cm
- 10 bílků
- špetka soli
- 16 g vanikového cukru
- 250 g moučkového cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 220 g lískových ořechů
Na ozdobu
- 50 g mletých lískových oříšků
- čokoládové ganache
Postup
1. V první řadě si oddělíme 10 žloutků od bílků. Bílky musí být čisté, nesmí vám do nich kápnout ani kousek žloutku. Vajíčka by měli mít pokojovou teplotu.
2. 400 ml mléka necháme ohřívat s cukrem a vanilkovým cukrem.
3. Ve 200. ml studeného mléka rozmícháme škrob a bílky a pomalu za stálého míchání přiléváme do vařícího mléka. Uvaříme hustý pudink bez hrudek. Pudink trochu vychladíme a přikryjeme folií kvůli škralupu, uložíme do chladu.
4. V misce šlehačem začneme šlehat 10 bílků se solí a vanilkovým cukrem, během šlehání přidáváme 250 g moučkového cukru, Vyšleháme do husté pěny.
5. Lískové ořechy umeleme a smícháme se 40 g kukuřičného škrobu a postupně zamícháme do bílkové pěny, mícháme jemně pouze lopatkou.
6. Bílkové těsto zarovnáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 160 stupních cca 20 minut.
7. Po upečení sundáme z plechu i s papírem a pak oddělíme pečící papír a korpus rozřízneme na 3 stejné části.
8. Šlehačem v misce vyšleháme 250 g změklého másla a po částech přidáváme zcela vychlazený pudink a šleháme. Teplota obou ingrediencí by měla být stejná, aby krém byl vydařený. Nakonec přidáme pár kapek rumové esence a prošleháme.
9. Krém si rozdělíme na 3 části, jednu část necháme světlou, do druhé zašleháme kakao a do třetí ořechy.
10. Jeden z platů natřeme světlým krémem, druhý kakaovým krémem a celý dezert potřeme ořechovým krémem. Zdobíme dle fantazie všemi druhy krémů.
Moka dort, dokonalý čokoládovo-kávový dezert, který vás překvapí
Ořechový dort na plech z nejjednodušších surovin s báječnou polevou
Tipy pro servírování
Dort chutná nejlépe po odležení 4-6 hodin v chladu, kdy se chutě dokonale propojí. Podávejte se šlehačku, kopečkem zmrzliny nebo s čerstvými malinami.