Ořechovice se u nás na vesnici připravovala odjakživa, co já si pamatuji. Ořechů jsme měli doma plný sad a proto vůbec nebylo na škodu, když se jich několik posbíralo už těch nezralých – zelených a udělal se z nich ořechový likér. Zelené ořechy se totiž sbírají už kolem svatého Jana, což je 24. června, tedy v době, kdy ještě nemají tvrdou skořápku a jdou snadno rozkrojit. Tento termín není náhodný, protože podle lidové tradice právě tehdy mají ořechy největší léčivou sílu.

Na venkově se totiž ořechový likér dělal i pro léčebné účely – používal se na trávení, při nachlazení i jako dezinfekce. No, tak se to alespoň říkalo. Není to nápoj k opíjení – pije se po malých doušcích, na zdraví, na žaludek, na radost , ano i dětem se třeba občas dal jako lék po lžičce. Když se otevře láhev domácí ořechovky, rozlije se kolem vůně, která připomíná letní louky, starý sad a trošku i lékárnu. Je v ní hořkost nezralých ořechů, sladkost cukru, hloubka bylin a teplo alkoholu. Tak co zkusíte si láhev připravit na zimu? Ale až na tu další, protože na sběr těch nezralých je už letos pozdě. Tak na zdraví!

Recept na ořechovici

Ingredience nezbytné k přípravě domácího likéru ze zelených vlašských ořechů

  • 15 ks zelených ořechů (trhaných na sv. Jana 24.6.)
  • 1 l vodky
  • 1/2 l vody
  • 500 g cukru
  • 1 celá skořice
  • 4 ks hřebíčků
  • 3 kuličky Jalovce
  • kůra z jednoho citronu

Postup přípravy ořechovky

1. Ořechy důkladně omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a naložíme do 3 l zavařovací sklenice.

Na přípravu použijeme zelené ořechy nasbírané na sv. Jana.
Foto: cooky.cz, Na přípravu použijeme zelené ořechy nasbírané na sv. Jana.

2. Přidáme jalovec, hřebíček, kůru z citronu a vodku. Zavřeme a necháme stát na slunném místě 6 týdnů. Občas směs protřepeme.

3. Po 6 týdnech přidáme svařený cukr s vodou a přes plátno cedíme do lahví. V chladu necháme do Vánoc.

Ořechovka se nedělá proto, aby opila, ale aby připomněla, že dobré věci potřebují čas.

Obrázek receptu na Košíčky ala Opilý Izidor s ořechy, krémem a polevou

Košíčky opilý Izidor s ořechy, krémem a polevou

Obrázek receptu na Kynuté plněné loupáčky: plněné sladké rohlíky

Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest