Zázvorová limonáda patří v posledních letech mezi nejoblíbenější varianty nápojů po celém světě. Jde o vynikající osvěžení s dokonalou dávkou výjimečné chuti a zdravotních přínosů. Zázvorová limonáda má kořeny v dávných kulturách, kdy mnoho kultur využívalo zázvor jako lék a dochucovadlo. S takovýmto čerstvým a vychlazeným nápojem uděláte radost všem hostům nebo žíznivým členům rodiny. Tato limonáda je specifická a jednoduchá díky svému vyváženému složení. Lehce pikantní nádech tvoří právě čerstvý zázvor, který příjemně kontrastuje s cukrem a limetkou nebo citronem.
Výjimečnost zázvoru samozřejmě spočívá zejména ve zdravotních plusech, které nabízí. Obsahuje mimo jiné také gingerol, který má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, takže jeho pravidelnou konzumací můžete pouze získat. Zázvor také stimuluje produkci šťáv a pomáhá proti nadýmání a nevolnostem. Mezi nejčastější využití patří pití zázvorové limonády nebo zázvorového čaje během nachlazení a pokud vás trápí bolest v krku.
Recept na domácí zázvorovou limonádu
Ingredience pro přípravu
- 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 vymačkané citrony
- 3 vymačkané limetky
- 2 l vody nebo sifonu
- 3 lžíce cukru
- bazalka
- meduňka nebo máta
- (kostky ledu)
Postup přípravy
1. Všechny suroviny smícháme v karafě a cukr můžeme případně zaměnit za zdravější med.
2. Necháme velmi dobře vychladit a podáváme s úsměvem.
Původ zázračného zázvoru
Zázvor má dávný původ v jihovýchodní Asii. Patří mezi nejstarší pěstované koření na světě, jeho historie je totiž více než 5 tis. let stará. Už v dávných dobách ho naši předci považovali za vzácnou komoditu. Konkrétně Číňané a Indové využívali zázvor jak v kuchyni, tak jako lék na trávicí potíže, záněty nebo nachlazení. Později do Evropy přivezli zázvor Římané a vlastně ihned se zde stal vzácným a žádaným kořením.
Domácí Bezová šumivá limonáda – bezkonkurenční, dokonale osvěžující
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz