Máme tu pro Vás zajímavou verzi plněných paprik. Tyto papriky jsou inspirovány středomořskou kuchyní a tak je to lehčí verze než české plněné papriky.
Tento pokrm se může podávat bez přílohy a nebo s vařeným či pečeným bramborem. My je máme rádi samotné, je to výborné snadné a svěží jídlo. Pečené plněné papriky potěší nejen chuťové pohárky, ale i oko, díky barevné variabilitě paprik. Při pečení se papriky promění v měkké a sladké lůžko pro kořeněnou a šťavnatou náplň. Vůně, která se line z trouby během pečení je neodolatelná.
Na tento recept vybírejte papriky, které budou pevné, podobně velké a tvarem pravidelné, aby při plnění a pečení dobře stály. Toto jídlo díky své rychlosti a sytosti je vhodné na vaření v pracovním týdnu. Uvidíte, že bude chutnat dospělým i dětem. ?Příprava tohoto receptu Vám zabere 20 minut a zapékání dalších 20 minut.
Recept na Pečené papriky s mletým masem a rýží
Potřebné vybavení
- Trouba
- Větší pánev
- sporák
Suroviny
- 1/2 hrnku rýže (kterou si uvaříme dle návodu)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 ks středně velké žluté cibule (nakrájíme najemno)
- 3 stroužky česneku (nakrájeného nadrobno)
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1,5 lžičky sušeného oregána
- sůl a pepř na dochucení
- 6 ks paprik (odřízneme vršky a vyndáme jádřince)
- 1 hrnek mozzarelly na zapékání
- nasekaná čerstvá petrželka (servírování)
Postup
- Předehřejme troubu na 190°C
- V malém hrnci připravíme rýži podle návodu na obalu
- Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejeme olej. Orestujeme cibuli za občasného míchání, dokud nezměkne, asi 7 minut
- Vmícháme česnek a rajčatový protlak, orestujeme ještě asi 1 minutu
- Přidáme mleté hovězí maso a restujeme, dokud nebude hotové, asi 6 minut
- Pokud maso pustí příliš tuku, tak přebytečný tuk slijeme
- Vmícháme uvařenou rýži a nakrájená rajčata dochutíme oreganem, solí a pepřem. Vše mícháme cca 5 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina
- Papriky rozložte řezem nahoru do zapékací misky a pokapeme olejem. Každou papriku naplníme, pomocí lžíce, masovou směsí
- Vršky paprik posypeme strouhaným sýrem. Pečeme do předehřáté trouby po dobu 20 minut, dokud vršky nebudou krásně opečené
- Před podáváním můžeme posypat petrželkou