Perníky patří u nás mezi oblíbenou klasiku hlavně o Vánocích. Proč si však neupéct perníčky, když na ně máme chuť, jen tak místo sušenek. Perníčku je také moc druhů od těch, které jsou měkké ihned po pečení po ty, které musíme nechat několik dnů až týdnů odležet, aby změkly. Dnes se už pečou i perníčky na různé zejména dětské oslavy narozenin, nazdobené různými jedlými nálepkami i napíchané v dortu.
Umím si ale představit, že mám doma v plechové dóze perníčky v podobě sušenek celoročně a vytáhnu je k čaji či kávě kdykoliv. A to jsou právě ty obyčejné chuťově skvělé, ale nijak zvlášť nezdobené, případně jen slepené marmeládou, či kousek perníku namočený do čokolády. Ocení to zejména naše děti, když můžou mlsat maminčiny dobroty nejen o Vánocích.
Recept na klasické obyčejné výborné perníčky, které pečeme nejen o Vánocích
Ingredience na celoroční sušenkové perníčky s vůní a chutí koření bez zdobení
- 500 g hladké mouky
- 190 g cukru
- 125 g másla
- 125 g medu
- 1 kávová lžička sody bicarbony
- 1 kávová lžička skořice
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 3 vejce
- čokoláda na zdobení (volitelné)
- marmeláda na slepování (volitelné
Postup přípravy perníčků
1. V robotu, nebo ručně vypracujeme těsto smícháním ingrediencí k tomu určených. Těsto necháme několik hodin odležet.
2. Těsto vyválíme na tloušťku cca 5 mm a vykrajujeme tvary. Ty ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů do zlatova.
3. Podle chuti můžeme slepit marmeládou anebo namočit kousek perníku do čokolády.
Skladování
Perníky skladujeme v uzavřené plechové krabici a používáme jako bežné sušenky celoročně.
pozn.: částečně upraveno AI