Na pohled upoutá svým zajímavým vzhledem. Pro milovníky sladkých koláčů, sladkého pečiva jako jsou vánočky nebo mazanec, bude velmi zajímavým zpestřením. Protože vypadá na pohled fantasticky a upéct si ji zrovna na Vánoce, bude určitě lákavé. Příprava není složitá, na postup přijdete lehce dle našeho postupu. Vnitřek hvězdy můžete připravit se skořicovou nebo kakaovou náplní.
Sice jsem doteď pekla vždycky vánočku, na velikonoce mazanec, ale letos překvapím touto neobvyklou vánoční hvězdou. Stejně jako já, jakmile jednou ochutnáte, těžko se odolává. Letos sice hodlám péct vánočku dle receptu od maminky, ale toto je něco jiného. A víte, že má i slanou variantu? Ale o tom možná jindy, my jdeme na tu sladkou. Půjdete do toho se mnou?
Recept na sladkou vánoční betlémskou hvězdu
Ingredience na přípravu
Na těsto si připravte
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g droždí (nebo 1 sáček – 7 g sušeného droždí)
- 80 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
Náplň hvězdy se skládá z
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 PL skořice nebo kakaa dle chuti
Postup
1. Jako první si zaděláme kvásek – smícháme droždí s 1 PL cukru, 1 PL mouky a 2 dl vlažného mléka. Necháme na teplém místě cca 10 minut, než nám kvásek vzejde.
2. V misce vyšleháme zbytek mléka, vejce a kvásek, když se směs spojí, přidáme suché přísady určené pro těsto.
3. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a řádně vymísíme hladké těsto, přikryté necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
4. Zatím si připravíme náplň. Rozmícháme změklé máslo, cukr a skořici na měkkou hmotu.
5. Vykynuté těsto si dáme na vál a rozdělíme na 4 části. Každou část rozválíme na placku o tloušťce cca 3/4 cm.
6. Jeden z kruhů položíme na plech s pečícím papírem a potřeme 1/3 náplně.
7. Na první kruh s náplní položíme 2. vyválenou část těsta, potřeme 2. třetinou náplně, položíme daalší kruh těsta, potřeme poslední třetinou náplně a položíme poslední kruh těsta.
8. Odřízneme okraje, aby jsme vytvořili alespoň přibližně kruh těsta.
9. Malou miskou si naznačíme prostředek těsta a odřízneme 16 pruhů od misky k vnějším okrajům těsta.
10. Vezmeme dva pruhy těsta a stočíme k sobě. Na konci pruhy spojíme. Takto postupujeme až do konce než stočíme a spojíme všechny pruhy těsta. Vytvořili jsme hvězdu, kterou přikryjeme a necháme max. 10 minut odpočívat.
11. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut dokud není jeho barva zlatá. Před podáváním necháme mírně vychladit.
Na závěr
Chléb ve tvaru hvězdy můžeme po upečení posypat moučkovým cukrem, náplně můžeme měnit na nutelovou, ořechovou, makovou a marmeládovou. Nejchutnější je čerstvě upečený, ale i druhý den vydrží vláčný.
TIP: Upečte si koláč Makový květ s drobenkou a povidly