Myslím, že tato jednohubková plněná vajíčka budou skvostem na Vašem silvestrovském stolu – zaručeně vyniknou mezi silvestrovskými chlebíčky, pomazánkami a jednohubkami. Pokud jste se rozhodli trávit poslední den v roce doma a připravit pro rodinu malé pohoštění. Jejich příprava je snadná, možnost náplní neomezená a výsledek vždycky efektní. Jestli už připravíte klasické pomazánky, anebo budete experimentovat s modernějšími chutěmi. A přijdou určitě vhod nejen na Silvestra.
Typické pomazánky do vajíček jsou například křenová, tuňáková, avokádová, lososová nebo pikantní ochucená tabascem, česnekem a worcestrovou omáčkou. Když do náplní přidáte špetku potravinářského barviva nebo ještě lepší přírodní barvu jako je červená řepa, špenát a podobně, vzhled vajíček a jejich náplní bude tím víc atraktivní. Tak proč by jsme si nezměnili ten sváteční stůl z obyčejných chlebíčků například přidáním plněných vajíček.
Recept na silvestrovská plněná vajíčka jako občerstvení
Ingredience na přípravu
Vajíčková pomazánka
- 6 vajec
- 100 g másla
- 100 g taveného sýra dle chuti
- půl KL soli
- 1/4 KL pepře
- 1 PL hořčice
- zelená petrželová ňat
Šunková pomazánka
- 280 g sýra Lučina
- 100 g šunky
- půl KL soli
- 1/4 KL pepře
- 1/4 KL červené sladké papriky
Papriková pomazánka
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 velká kápie
- 2 PL zakysané smetany
- půl KL soli
- 1/4 KL pepře
- kousky kápie, kyselé okurky a petrželové ňatě na zdobení.
Postup
Vajíčková pomazánka
1. Uvaříme si 6 vajíček na tvrdo. Vychladíme, rozřízneme na půl a žloutek z každého vajíčka dáme do misky. Přidáme ostatní ingredience na vajíčkovou pomazánku a řádně promícháme. Pomazánkou naplníme zbylé poloviny bílků vajíček. Zdobíme dle chuti.
Šunková pomazánka
1. Kvalitní šunku si nakrájíme na nudličky, rozmícháme s Lučinou a dochutíme solí, pepřem a červenou paprikou. Plníme uvařené vaječné bílky a zdobíme dle chuti.
Papriková pomazánka
1. Kápii nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s tvarohem a zakysanou smetanou, Dochutíme solí a pepřem. Plníme uvařené vaječné bílky a zdobíme dle vlastní fantazie.
Tipy na servírování
Na plnění doporučuji použít cukrářský sáček, vajíčka pak vypadají moc luxusně. Zdobíme výše uvedenými ingrediencemi, každou pomazánku jinou ingrediencí. Ze zbylých uvařených vaječných žloutků můžete udělat další náplň a to smícháním žloutků s PL majonézy, KL strouhaného křenu a kapkou citrónové šťávy.