Jestliže se v kuchyni nebojíte experimentovat a hledáte zdravou alternativu k tradičním pomazánkám, toto je zajímavá varianta, kterou doporučuji vyzkoušet. Hodí se na jednohubky, oslavy i silvestra. Kombinace krémového avokáda, natvrdo uvařených vajec, medové hořčice, čerstvého kopru a řeckého jogurtu nabízí chuťový zážitek. Potěší nejen váš jazyk, ale i vaše tělo. Je to jednoduchý a rychlý recept!
Avokádo je hlavní hvězda v této pomazánce. Jak už z názvu vyplývá – je známé pro své blahodárné účinky na zdraví. Je plné zdravých tuků, vitamínů, minerálů. Jeho jemná a krémová textura se perfektně hodí k uvařenému vejci natvrdo. Vejce natvrdo dodá pomazánce sytost a bílkoviny.
Medová hořčice je na rozdíl od běžných nasládlá a chuť medu se do této pomazánky hodí. Čerstvý kopr zase dodává pomazánce aromatickou vůni. Řecký jogurt je hustý s krémovou konzistencí a přispívá k jemné a lehké chuti pomazánky. Jogurt dodává pokrmu další dávku bílkovin a probiotik, která jsou prospěšná pro naše trávení – tím jsem popsala jednotlivé komponenty a doufám, že jsem vás patřičně chuťově navnadila.
Avokádovou pomazánku si můžete vychutnat na čerstvém chlebu, křupavé bagetě nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám. Je ideální volbou pro zdravou snídani, svačinu nebo lehkou večeři.
Zde je seznam surovin a můžeme si tuto dobrotu vytvořit.
Recept na avokádovou pomazánku s vajíčky – hodí se na oslavy i silvestra
Potřebné suroviny:
- 4 ks uvařených vajec natvrdo
- 1 oloupané avokádo (stačí 1/2 polovina, pokud jste velký milovník použijte celé)
- 1 lžička medové hořčice
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 100 ml zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- sůl na dochucení, případně i pepř
Postup:
1. Uvařená vejce si nakrájíme na kostičky. To samé uděláme s oloupaným avokádem bez pecky. Nakrájené suroviny dáme do společné misky.
2. K surovinám přidáme nasekaný kopr, hořčici, řecký jogurt nebo zakysanou smetanu a důkladně promícháme a dochutíme dle vlastních chutí pepřem a solí.
Hotovo, můžeme podávat s čerstvým pečivem.
Tipy na další varianty a vylepšení pomazánky
- Pokud nemáte rádi kopr, vyzkoušejte přidat petržel nebo jarní cibulku.
- Kdo nemá rád medovou hořčici může zvolit plnotučnou nebo dijonskou. K těmto hořčicím by se více hodil buď česnek nebo ta jarní cibulka.
- Pro milovníky ostřejších chutí, můžete si přidat do pomazánky nakrájenou červenou chilli papričku. Pomazánka bude tak pestřejší na pohled.