Sleď, mořská ryba disponující výraznou chutí a vysokým obsahem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, patří mezi ty tučnější (z výše uvedeného je ale patrné, že jde o zdravý tuk). V naší kuchyni je nejčastěji využívána jeho konzervovaná forma, a to buď ve slaném nálevu, nebo marinovaná v oleji či octu. Sleď má přirozeně slanou a lehce nakyslou chuť, díky čemuž se skvěle hodí do pomazánek. Dodává jim hloubku a příjemnou slanost. Kombinován bývá s natvrdo vařenými vejci, cibulí, majonézou, tvarohem, ale i s jablky. Někteří z vás jistě znají tzv. „foršmak“ či skandinávskou úpravu s hořčicí a koprem.

Kdo si sledě koupí, neprohloupí!

Pomazánky, jejichž základ tvoří sleď, jsou chutné i nutričně vyvážené – tato ryba totiž obsahuje vitamíny A, D a B12, dále pak minerály (selen, jód, a fosfor). Díky tomu jsou prospěšné pro nervovou soustavu, imunitní systém i srdce. Samozřejmě je klíčové sáhnout po kvalitním zboží. Například filety (z osvědčeného zdroje) doplněné fermentovanou zeleninou nebo zakysanou smetanou tvoří základ nejen pro delikátní chuť, ale také pro jídlo plné zdravých tuků a bílkovin. Sleďová pomazánka je skvělá i jako pohoštění, hodí se jak na opečenou bagetu, tak i na toast či klasické české obložené chlebíčky.

Ingredience na 2-3 porce:

  • Sleď „matias“ – 2 filety;
  • Natvrdo uvařená vejce – 2 ks;
  • Pórek – 1 ks;
  • Majonéza – 2-3 lžíce;
  • Sůl – podle chuti;
  • Pepř – podle chuti.
Obrázek k receptu: Slavnostní pohoštěni i zdravá svačina: Pomazánka ze sleďů
Foto: Freepik.com, Recept na: Slavnostní pohoštěni i zdravá svačina: Pomazánka ze sleďů

Postup přípravy sleďové pomazánky

  • Vejce uvařte natvrdo (doba varu: 10 minut), zchlaďte ve studené vodě.
  • Oloupejte je a nakrájejte nadrobno.
  • Pórek rozkrojte nejdříve podélně, poté najemno nakrájejte.
  • Nakrájený pórek spařte vroucí vodou a nechte okapat.
  • Filety ze sleďů rozkrájejte na malé kostičky.
  • Všechny ingredience smíchejte v misce.
  • Přidejte majonézu.
  • Podle chuti opepřete a osolte.
  • Tip na servírování:
  • Jak jsme psali shora, tato pomazánka je skvělá na klasických českých chlebíčkách. Vyjímá se ale také na jednohubkách (kanapkách), opečeném toastu či tmavém kváskovém chlebu. Vyrobíte-li si pečivo sami doma, vaši strávníci to také velice ocení!
Obrázek k receptu: Pochoutka pro dny všední i sváteční: Extrémně jednoduchá tuňáková pomazánka!

Jednoduchá domácí pomazánka z tuňáka. Ideální ke snídaní, svačině nebo na jednohubky

Obrázek receptu na makrelovou pomazánku.

Pomazánka z uzené makrely s bylinkami: Svačina bez konkurence

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest