Ti z vás, kteří tuto skvělou sladkou dobrotu dostávali v dětství, hned víte, o čem bude dnešní recept. Vy, co o pomerančových lanýžích slyšíte poprvé, neváhejte ani minutu a pusťte se do přípravy. Kombinace bílé čokolády, pomerančové kůry a smetany vás zanese do sedmého nebe. Zároveň se s touto pochoutkou můžete pochlubit na jakémkoliv večírku, protože vypadá na pohled opravdu chutně. Lanýže jsou jednoduché na přípravu a v případě dodržení postupu a ingrediencí budete výsledkem ohromeni.

Recept na pomerančové krémové lanýže

Délka přípravy 30 minut, délka vaření 5 minut. Čas potřebný k chlazení 2 hodiny. 18 kusů lanýžů.

Neobvyklá sladkost a pochutina - pomerančové lanýže
Zdroj obrázku: thatovenfeelin, Dokonalá sladkost – lanýže z pomerančového krému v moučkovém cukru

Ingredience pro přípravu

  • 1 hrnek najemno nasekané bílé čokolády
  • 1/4 hrnku másla
  • 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • oranžové potravinářské barvivo na olejové bázi (volitelné)

Postup přípravy

Neobvyklá sladkost a pochutina - pomerančové lanýže
Zdroj obrázku: thatovenfeelin, Dokonalá sladkost – lanýže z pomerančového krému v moučkovém cukru

1. Do malého hrnce si dáme máslo s pomerančovou kůrou a hrnec dáme na střední plamen.

2. Během míchání přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.

3. Přidáme smetanu ke šlehání a vaříme za stálého míchání 2 minuty.

4. Odstavíme a bílou čokoládu si připravíme do uzavíratelné nádoby.

5. Nad tuto nádobu umístíme sítko a skrz sítko propasírujeme smetanu s pomerančovou kůrou tak, aby pomalu natekla na bílou čokoládu.

6. Zbytku obsahu v sítku se můžeme zbavit.

7. Směs s čokoládou necháme uležet 1 minutu a následně přidáme pomerančový extrakt a případně oranžové barvivo.

8. Tuto směs ušleháme, aby se rozpustila čokoláda.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně

9. Nádobu uzavřeme a na hodinu dáme do mrazáku.

10. Moučkový cukr si prozatím rozdělíme následovně: půlku připraveného množství dáme do jiné uzavíratelné nádoby a druhou půlku do menší misky.

11. Jakmile je směs na lanýže dostatečně tuhá, vytvoříme z ní postupně koule.

12. Každou kouli vyválíme v moučkovém cukru, aby se rovnoměrně obalily.

13. Jakmile máme všechny lanýže hotové a obalené, dáme je v nádobě zpět do mrazáku na další hodinu.

Pomerančové lanýže.
Zdroj obrázku: thatovenfeelin, Pomerančové lanýže.

Tip na podávání

Pomerančové lanýže jsou natolik esteticky příjemné na pohled, že je můžete použít jako malý narozeninový dárek nebo dárek k jiné příležitosti. Stačí pořídit čistou dárkovou krabičku a lanýže do ní vyskládat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest