Caesar salát je ikonickým pokrmem, který si získal srdce gurmánů po celém světě díky své jedinečné kombinaci křupavých římských salátů, bohatého caesar dresinku a lahodných krutónů. Tento salát, pojmenovaný po svém tvůrci Caesar Cardinim, je ideálním spojením jednoduchosti a sofistikovanosti. Klíčem k jeho nezaměnitelné chuti je právě caesar dresink, který se skládá z kvalitních ingrediencí jako jsou ančovičky, česnek, parmazán, dijonská hořčice a citronová šťáva. Díky těmto surovinám v receptu získává salát svou charakteristickou krémovou texturu a výraznou chuť. V tomto článku si podrobně představíme, jak připravit tento klasický salát a dresink tak, aby byl vždy dokonale vyvážený a chutný.
Recept na Klasický Caesar salát s křupavými domácími krutony a lehkým caesar dresinkem
Když chcete zapůsobit na hosty dokonale připraveným Caesarem
Příprava jednotlivých částí salátu
Neobejdete se bez 1 velké nebo 2 menších hlávek římského salátu, parmazánu, baget na krutony. Krutony lze připravit i několik dní předem.
Jak Vyrobit Krutony:
Křupavé domácí česnekové krutony dodají vašemu salátu luxusní vzhled a chuť. Sýr nanesený na každý malý kruton Vás donutí uzobávat tyto krutonky i samostatně.
1. Bagetu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na 1/4 silné kousky a položte na plech.
2. Smíchejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje s mletým česnekem. Promíchejte kousky chleba s česnekovým olejem a 2 lžícemi parmazánu.
3. Rovnoměrně rozetřete a upečte do požadované křupavosti při 180°C (10-12 minut) nebo dokud nejsou světle zlaté a křupavé.
Jak Vyrobit Caesar Dresink:
Dresink na Caesar salát je lehký a plný čerstvé chuti, nepotřebujete příliš soli.
1. Smíchejte mletý česnek, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu a červený vinný ocet.
2. Za stálého šlehání pomalu přidávejte extra panenský olivový olej, dokud zálivka nezíská hladkou, krémovou konzistenci.
3. Dochuťte 1/2 lžičkou soli a troškou černého pepře nebo podle chuti.
4. Přidejte ančovičky (nemusíte, pokud je nemáte rádi, ale do originálního receptu patří)
Jak Vyrobit Caesar Salát:
1. Římský salát opláchněte, osušte a nakrájejte nebo natrhejte na kousky velikosti sousta.
2. Vložte do velké servírovací mísy a bohatě posypte strouhaným parmazánem a vychladlými krutony.
3. Pokapejte Caesar dresinkem a jemně promíchejte, dokud nebude salát rovnoměrně obalený.
Soupis všech ingrediencí
Ingredience na krutony:
- 1/2 francouzské bagety, nakrájené podélně a na tenké plátky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička mletého česneku (2 malé stroužky)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Ingredience na Salátový Dresink Caesar
- 2 malé stroužky česneku, nasekané (1 lžička)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 1/2 lžičky červeného vinného octa
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky mořské soli nebo podle chuti
- černý pepř
- ančovičky
Na Salát Caesar:
- 1 velký římský salát (nebo 2 malé římské hlavy)
- 1/3 šálku parmazánu
Podrobný Postup přípravy
1. Krutony: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Bagetu rozřízněte podélně napůl a poté diagonálně na nudličky nebo čtverečky. Rozložte na plech. V malé misce smíchejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje a 1 lžičku jemně nasekaného česneku. Krutony pokapejte česnekovým olejem a navrch posypte 2 lžícemi strouhaného parmazánu. Rovnoměrně pokryjte. Rozprostřete v jedné vrstvě na plech a pečte, dokud nebudou světle zlaté a křupavé (10-12 minut).
2. Dresink: V malé misce prošlehejte česnek, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, citronovou šťávu a červený vinný ocet. Za stálého šlehání pomalu přidávejte extra panenský olivový olej. Dochuťte 1/2 lžičky soli a špetkou černého pepře nebo podle chuti a nezapomeňte přidat ančovičky.
3. Salát: Římský salát opláchněte, osušte a nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Vložte do velké mísy a bohatě posypte strouhaným parmazánem a vychladlými krutony. Pokapejte Caesar dresinkem a jemně promíchejte, dokud nebude salát rovnoměrně obalený.
Užijte si svůj domácí Caesar salát, který zaručeně zapůsobí na vaše hosty svou autentickou chutí a dokonalým provedením!
Pravý Caesar salát je jen jeden
- Originální Caesar dresink: Pravý Caesar dresink obsahuje ančovičky, česnek, dijonskou hořčici, olivový olej, čerstvou citronovou šťávu, vaječný žloutek a parmazán. Mnoho lidí nahrazuje ančovičky sardelovou pastou nebo dokonce úplně vynechává, což výrazně mění chuť dresinku.
- Římský salát: Do autentického Caesar salátu se používá pouze římský salát, který je křupavý a má jemně nahořklou chuť. Někteří lidé používají ledový salát nebo jiné druhy salátů, což ovlivňuje chuť celého salátu.
- Čerstvé krutony: Pravý Caesar salát je obohacen o čerstvé, domácí krutony připravené z kvalitního bílého chleba, opečeného na olivovém oleji a dochuceného česnekem. Hotové krutony koupené v obchodě často postrádají potřebnou čerstvost a chuť.
- Parmazán: Pravý Caesar salát používá čerstvě nastrouhaný parmazán, který dodává výraznou sýrovou chuť.