Jako pekařský poklad bývají označované tyto závitky, nazývané i šneci. Nejsou tak nápadné jako dorty, ale o to více potěší svojí domácí chutí. Vanilkový pudink se během pečení krásně vsákne a zvláční těsto, takže každý závitek je vláčný a lahodný. Rozinky se většinou přidávají namočené v rumu nebo v čaji, aby byly šťavnaté a voněly.
Závitky jsou jemným pohlazením pro duši i jazyk. Jemné kynuté těsto, pudinková náplň a šťavnaté rozinky tvoří kombinaci vonící dětstvím a babiččinou kuchyní. Jsou vděčné k snídani, svačině, ale taky jen tak k mlsání, když je chuť na něco sladkého.
Recept na pudinkové závitky z kynutého těsta
Ingredience potřebné na těsto
- 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 žloutky
- 6 lžic moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí
- 1/4 másla
Z čeho vyrobit vanilkovou náplň
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 1 balení rozinek
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy závitků
1. Do misky si nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do něj vlijeme vlažné mléko. Na okraje mouky přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a cukr se špetkou soli. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme 5 minut pracovat.
2. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme v teplo přikryté asi hodinu kynout.
3. Zatím připravíme náplň, pudinkový prášek s mlékem, cukry a rozinkami uvaříme na hustý pudink. Vychladíme.
4. Vykynuté těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 1 cm, kterou potřeme pudinkovou náplní.
5. Placku srolujeme do rolády a nakrájíme na 2 cm tlusté kousky. Tyto ukládáme na plech s pečícím papírem a potřeme mlékem.
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme do křupava.
Ještě teplé závitky můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat.

Neodolatelné velké pudinkové taštičky: Když obyčejné buchty nestačí

Vynikající ledová hora – nepečený dort s noblesou a tajemstvím
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková