Jako pekařský poklad bývají označované tyto závitky, nazývané i šneci. Nejsou tak nápadné jako dorty, ale o to více potěší svojí domácí chutí. Vanilkový pudink se během pečení krásně vsákne a zvláční těsto, takže každý závitek je vláčný a lahodný. Rozinky se většinou přidávají namočené v rumu nebo v čaji, aby byly šťavnaté a voněly.

Závitky jsou jemným pohlazením pro duši i jazyk. Jemné kynuté těsto, pudinková náplň a šťavnaté rozinky tvoří kombinaci vonící dětstvím a babiččinou kuchyní. Jsou vděčné k snídani, svačině, ale taky jen tak k mlsání, když je chuť na něco sladkého.

Recept na pudinkové závitky z kynutého těsta

Ingredience potřebné na těsto

  • 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • 1/4 másla

Z čeho vyrobit vanilkovou náplň

  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 1 balení rozinek
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy závitků

1. Do misky si nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a do něj vlijeme vlažné mléko. Na okraje mouky přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a cukr se špetkou soli. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme 5 minut pracovat.

2. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme v teplo přikryté asi hodinu kynout.

3. Zatím připravíme náplň, pudinkový prášek s mlékem, cukry a rozinkami uvaříme na hustý pudink. Vychladíme.

4. Vykynuté těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 1 cm, kterou potřeme pudinkovou náplní.

5. Placku srolujeme do rolády a nakrájíme na 2 cm tlusté kousky. Tyto ukládáme na plech s pečícím papírem a potřeme mlékem.

Těsto potřeme pudinkem a srolujeme.
Foto: Cooky.cz, Těsto potřeme pudinkem a srolujeme.

6. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme do křupava.

Závitky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Závitky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě.

Ještě teplé závitky můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat.

Obrázek k receptu vanilkové bágly

Neodolatelné velké pudinkové taštičky: Když obyčejné buchty nestačí

Obrázek receptu na Vynikající ledovou horu, nepečený dort s noblesou a tajemstvím

Vynikající ledová hora – nepečený dort s noblesou a tajemstvím

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest