Punčové dortíky patří mezi oblíbené cukrářské zákusky, protože jsou sladké, šťavnaté a vonící po rumu. V této miniverzi jsou vhodné pro svatby, slavnosti a narozeninové stoly. Jelikož se musí vykrajovat, zbyde z nich dost odřezků, které by byl hřích vyhodit a proto se staly hrdými zachránci každého zbytku kokosové kuličky.
Při vykrajování punčových minidortíků vám zákonitě zbyde těsto z vykrajování, přebývá trochu krému či marmelády, no a když k tomu všemi přidáte kapku rumu či trochu šťávy, nějaké ty ořechy nebo kokos a trhu změklého másla, vykouzlíte úplně nový druh skvělého dezertu, který zmizí ze stolu jako první protože jsou elegantní a hravé a dohromady s punčovými minidortíky tvoří půvabné duo.
Recept na punčové minidortíky a kokosové kukuličky – dva v jednom
Ingredience potřebné na přípravu sladké dvojhry z jednoho těsta
Světlé piškotové těsto na minidortíky
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- žluté barvivo
- 100 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Růžové piškotové těsto na minidortíky
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- růžové barvivo
- 100 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- pikantní marmeláda (například rybízová)
Rumový roztok na polití korpusů
- 100 ml vody
- 150 g cukru
- trochu rumu a citronové šťávy
- poleva – fondán, citronová, čokoládová nebo cukrová dle chuti
Kokosové kuličky
- 200 – 300 g piškotových odřezků (punčové těsto, obrázky, piškoty)
- 2-3 lžíce marmelády
- 1 lžíce rumu
- trochu změklého másla nebo Mascarpone (volitelné)
- mleté ořechy, kokos, kakao – dle možností a chuti
Postup přípravy punčových minidortíků
1. 5 vajec rozdělíme na bílky a žloutky, žloutky vyšleháme s cukrem a přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Před přidáním sněhu můžeme přidat žluté barvivo, nebo nechat korpus přirozeně světlý. Vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 12 minut.
2. Druhý – růžový korpus upečeme stejným postupem, akorát před přidáním bílků přidáme růžové barvivo, nebo malinko červeného barviva.
3. Oba korpusy vyklopíme a necháme vychladnout, po sloupnutí papíru vykrajujeme z obou kolečka stejné velikosti – záleží jak velké chceme mít dortíky.

Piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskví
4. Každé kolečko potřeme rumovým roztokem a kolečka slepujeme marmeládou.
5. Nakonec kolečka pijeme libovolnou polevou dle chuti a fantazie. Necháme ztuhnout v lednici.
6. Zbytky piškotu, marmelády a všechno, co nám zbylo smícháme v misce, piškot rozmělníme a přidáme trochu alkoholu nebo šťávy.
7. Poté přidáme podle potřeby trochu kokosu a tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosu. Dáme ztuhnout do lednice
Tip na závěr
Drobky nevyhazujte, ale přetvořte je do roztomilých malých kuliček, které chutnají jako z dětských let a zachrání každý drobek. Minidortíky i kuličky zdobíme čokoládovou polevou.

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”
pozn.: částečně upraveno AI