Punčové dortíky patří mezi oblíbené cukrářské zákusky, protože jsou sladké, šťavnaté a vonící po rumu. V této miniverzi jsou vhodné pro svatby, slavnosti a narozeninové stoly. Jelikož se musí vykrajovat, zbyde z nich dost odřezků, které by byl hřích vyhodit a proto se staly hrdými zachránci každého zbytku kokosové kuličky.

Při vykrajování punčových minidortíků vám zákonitě zbyde těsto z vykrajování, přebývá trochu krému či marmelády, no a když k tomu všemi přidáte kapku rumu či trochu šťávy, nějaké ty ořechy nebo kokos a trhu změklého másla, vykouzlíte úplně nový druh skvělého dezertu, který zmizí ze stolu jako první protože jsou elegantní a hravé a dohromady s punčovými minidortíky tvoří půvabné duo.

Recept na punčové minidortíky a kokosové kukuličky – dva v jednom

Ingredience potřebné na přípravu sladké dvojhry z jednoho těsta

Světlé piškotové těsto na minidortíky

  • 5 vajec
  • 150 g cukru krupice
  • žluté barvivo
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Růžové piškotové těsto na minidortíky

  • 5 vajec
  • 150 g cukru krupice
  • růžové barvivo
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • pikantní marmeláda (například rybízová)

Rumový roztok na polití korpusů

  • 100 ml vody
  • 150 g cukru
  • trochu rumu a citronové šťávy
  • poleva – fondán, citronová, čokoládová nebo cukrová dle chuti

Kokosové kuličky

  • 200 – 300 g piškotových odřezků (punčové těsto, obrázky, piškoty)
  • 2-3 lžíce marmelády
  • 1 lžíce rumu
  • trochu změklého másla nebo Mascarpone (volitelné)
  • mleté ořechy, kokos, kakao – dle možností a chuti

Postup přípravy punčových minidortíků

1. 5 vajec rozdělíme na bílky a žloutky, žloutky vyšleháme s cukrem a přidáme mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Před přidáním sněhu můžeme přidat žluté barvivo, nebo nechat korpus přirozeně světlý. Vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 12 minut.

2. Druhý – růžový korpus upečeme stejným postupem, akorát před přidáním bílků přidáme růžové barvivo, nebo malinko červeného barviva.

3. Oba korpusy vyklopíme a necháme vychladnout, po sloupnutí papíru vykrajujeme z obou kolečka stejné velikosti – záleží jak velké chceme mít dortíky.

Obrázek receptu na piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskvemi.

Piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskví

4. Každé kolečko potřeme rumovým roztokem a kolečka slepujeme marmeládou.

5. Nakonec kolečka pijeme libovolnou polevou dle chuti a fantazie. Necháme ztuhnout v lednici.

6. Zbytky piškotu, marmelády a všechno, co nám zbylo smícháme v misce, piškot rozmělníme a přidáme trochu alkoholu nebo šťávy.

7. Poté přidáme podle potřeby trochu kokosu a tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosu. Dáme ztuhnout do lednice

Kokosové kuličky ozdobíme čokoládovou polevou.
Foto: cooky.cz, Kokosové kuličky ozdobíme čokoládovou polevou.

Tip na závěr

Drobky nevyhazujte, ale přetvořte je do roztomilých malých kuliček, které chutnají jako z dětských let a zachrání každý drobek. Minidortíky i kuličky zdobíme čokoládovou polevou.

Obrázek receptu na Malinové mini-punčáky, dortíky s chutí malin

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest