Sekaná nebo také Sekaná pečeně je u nás oblíbeným víkendovým obědem. Recept sám o sobě není složitý, ale jedná se pořád o pečeni a to zabere čas. Sekaná by měla být dokonale upečená a šťavnatá a neměla by Vám popraskat.
Domácí sekaná z mletého masa je klasika české kuchyně, která má dlouhou tradici. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost a variabilitu. Sekaná se může připravovat z různých druhů masa, nejčastěji však z hovězího, vepřového nebo směsi obou druhů masa. Charakteristická je pro ni bohatá chuť, kterou si každá domácnost přizpůsobí podle svých preferencí. Přikládám recept na sekanou, který je u nás doma oblíbený. Ať už se pustíte do domácího mletého masa nebo upečete z kupovaného, přeji ať se Vám povede a pochutnáte si.
Příprava Vám zabere 15 minut, samotné pečení 60 minut.
A jaký máte recept na sekanou vy? Melete si sami maso nebo pečete z kupovaného? Recept můžete vložit zde.
Recept na domácí sekanou
Potřebné vybavení
- Trouba
Suroviny
- 500 g mletého mix
- 100 g slaniny nakrájené na plátky
- 1 ks menší cibule najemno nakrájená
- 1/2 lžíce oregana
- 1 vejce
- 3-4 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 rohlík (nakrájený na kostičky)
- 50 ml mléka
- sůl
- italská bylinková sůl v mlýnku od kotanyi
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Nyní si nakrájíme rohlík na kostičky, které přendáme do větší mísy, zalijeme mlékem, tak aby byl rohlík rozmočený, případné přebytečné mléko slijeme
- Přidáme ostatní ingredience – mleté maso, cibuli, česnek, oregáno, vejce, italskou bylinkovou sůl, plus sůl podle chuti
- Vše společně důkladně promícháme aby vzniklo kompaktní těsto
- Po promíchání si navlhčíme ruce a vytvarujeme z masa šišku a přendáme do připraveného pekáčku
- Jakmile máme maso vytvarované a přesunuté v pekáčku, pokryjeme šišku masa připravenou slaninou
- Maso trošku podlijeme vodou, cca 0,5 cm vody a pečeme v troubě na 200 stupňů po dobu 10-15 minut, poté teplotu snížíme a pečeme na 170 stupňů po dobu 45-50 minut
- Maso v průběhu pečení sledujeme, kdyby se příliš odpařila voda, dolijeme, aby se výpek nezačal připalovat
Obrázek: cooky.cz, Upekli jsme sekanou podle domácího receptu
- Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, a s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem