5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Sekaná nebo také Sekaná pečeně je u nás oblíbeným víkendovým obědem. Recept sám o sobě není složitý, ale jedná se pořád o pečeni a to zabere čas. Sekaná by měla být dokonale upečená a šťavnatá a neměla by Vám popraskat.

Domácí sekaná z mletého masa je klasika české kuchyně, která má dlouhou tradici. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost a variabilitu. Sekaná se může připravovat z různých druhů masa, nejčastěji však z hovězího, vepřového nebo směsi obou druhů masa. Charakteristická je pro ni bohatá chuť, kterou si každá domácnost přizpůsobí podle svých preferencí. Přikládám recept na sekanou, který je u nás doma oblíbený. Ať už se pustíte do domácího mletého masa nebo upečete z kupovaného, přeji ať se Vám povede a pochutnáte si.

Příprava Vám zabere 15 minut, samotné pečení 60 minut.
A jaký máte recept na sekanou vy? Melete si sami maso nebo pečete z kupovaného? Recept můžete vložit zde.

Obrázek: cooky.cz, Recept na domácí sekanou v anglické slanině

Recept na domácí sekanou

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Pečení 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 15 minut
Porcí 4 porce
Tradiční česká domácí sekaná – my ji připravujeme s bramborovou kaší a salátem z okurek. Děti toto jídlo milují.

Potřebné vybavení

  • Trouba

Suroviny

  • 500 g mletého mix
  • 100 g slaniny nakrájené na plátky
  • 1 ks menší cibule najemno nakrájená
  • 1/2 lžíce oregana
  • 1 vejce
  • 3-4 stroužky česneku (prolisovat)
  • 1 rohlík (nakrájený na kostičky)
  • 50 ml mléka
  • sůl
  • italská bylinková sůl v mlýnku od kotanyi

Postup 

  • Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů
  • Nyní si nakrájíme rohlík na kostičky, které přendáme do větší mísy, zalijeme mlékem, tak aby byl rohlík rozmočený, případné přebytečné mléko slijeme
  • Přidáme ostatní ingredience – mleté maso, cibuli, česnek, oregáno, vejce, italskou bylinkovou sůl, plus sůl podle chuti
  • Vše společně důkladně promícháme aby vzniklo kompaktní těsto
  • Po promíchání si navlhčíme ruce a vytvarujeme z masa šišku a přendáme do připraveného pekáčku
  • Jakmile máme maso vytvarované a přesunuté v pekáčku, pokryjeme šišku masa připravenou slaninou
  • Maso trošku podlijeme vodou, cca 0,5 cm vody a pečeme v troubě na 200 stupňů po dobu 10-15 minut, poté teplotu snížíme a pečeme na 170 stupňů po dobu 45-50 minut
  • Maso v průběhu pečení sledujeme, kdyby se příliš odpařila voda, dolijeme, aby se výpek nezačal připalovat

    Obrázek: cooky.cz, Upekli jsme sekanou podle domácího receptu

  • Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, a s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 150 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: anglická slanina, bramborová kaše, mleté maso, okurkový salát, sekaná, sekaná pečeně, slanina


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest