Sekaná neboli také sekaná pečeně je pokrm připravený z mletého masa. A to buď z hovězího mletého nebo vepřového mletého, případně kombinace obojího – což je varianta nejčastěji používaná u nás doma. Můžeme se setkat i s recepty na sekanou z jehněčího masa a telecího. Obvykle má tvar šišky, ale není to podmínkou.

Sekaná bývala svátečním pokrmem a ozdobou sváteční tabule. I dnes se tato pochoutka spojuje spíše s víkendovým pečením. Název „Pečeně“ sama o sobě evokuje pokrm, který se připravuje delší dobu a je potřeba si na přípravu vyčlenit více času. Mohlo by se zdát, že sekaná je jednoduché jídlo, které nevyžaduje větší pozornost a připravíme ji bez většího úsilí. Ale obzvláště v případě, že si sami meleme maso to tak úplně není. Výsledkem by měla být dokonale šťavnatá sekaná pečeně, která nepopraská.

Jak připravit sekanou, aby nepopraskala?

To, aby sekaná nepraskla, lze zajistit několika jednoduchými kroky, které bychom měli dodržovat jak při samotné přípravě, tak i při pečení. Jedná se o ty nejzákladnější postupy, které jsou prověřeny generacemi našich maminek a babiček. Ony si po generace tyto rady a informace předávaly, stejně tak je to v naší rodině. Co Vám nesmí chybět, je také trpělivost. Pojďme si projít postupy pro krásnou sekanou, které nepopraská:

  • mleté maso musí být pojivé. Celou směs je potřeba důkladně propracovat, prohnětat a promíchat. Já do ní i mlátím a pouštím na pracovní plochu z menší výšky 🙂
  • při tomto procesu dbejte na teplotu masa – měli bychom brát v úvahu, že pokud maso budeme propracovávat příliš dlouho, při pečení se nám následně oddělí tuk od masa a vznikne suchá sekaná
  • navlhčenými rukami upravíme do požadovaného tvaru – například šišky
  • přidáváme do sekané pečivo nasáklé mlékem – dobře celou směs zahustí a spojí
  • pokrýváme povrch sekané anglickou slaninou – plátky nebo klidně nakrájíme na kostičky
  • přeléváme sekanou výpekem – obzvláště ve druhé půli pečení přeléváme každých cca 5 minut

Dříve se v tradičních recepturách a postupech používaly i další fígle. Jako potření celé sekané vejcem, pečení na menší teplotu po delší čas apod. V dnešní podobě sekané se setkáváme obecně spíše s postupy, které jsou popsané výše. Přejeme, ať se ta Vaše povede, je šťavnatá a má krásný tvar bez prasklin. Dobrou chuť.

Recept na domácí sekanou pečeni

Recept na domácí sekanou
Vaříme domácí sekanou se slaninou. Postupujte podle receptu a upečete šťavnatou sekanou pečeni, která nepopraská.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na sekanou ve slanině
Obrázek: cooky.cz, Recept na domácí sekanou v anglické slanině

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest