Rybí ragú je kombinace šťavnatých kousků rybího masa s omáčkou bohatou na zeleninu, bylinky, často rajčata. Tento pokrm pochází z přímořských regionů, kde jsou mořské ryby vždy častěji dostupné. Recepty na rybí ragú se liší dle regionů a dostupných surovin, a z tohoto pokrmu dělá velice variabilní jídlo. Na náš recept na ragů budete potřebovat rybí filé, cuketu, cibulku a česnek. Přidat můžete i mrkev, rajčata a nezapomeňte na bylinky a bílé víno.

Rybí ragú je symbolem jednoduché ale výživné kuchyně, kde představuje základní zdroj bílkovin obyvatel přímořských oblastí. Díky přizpůsobivosti receptu se stalo mezinárodně oblíbeným pokrmem, který lze upravit podle lokálních surovin. Ragú pochází z francouzského “ragoûter”, co znamená probouzet nebo obnovit chuť.

Recept na Rybí ragú

Ingredience na přípravu

  • 500 g rybího filé
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 střední cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 KL tymiánu
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželová ňat
  • plátky citrónu
  • bílé víno

Postup

1. Na pánvi rozpustíme olivový olej anebo máslo a do zahřátého přidáme nakrájenou cibuli a drobně nasekaný česnek.

2 Necháme chytnout zlatavou barvu a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, poté přidáme papriku, rajčata a bylinky. Nejlepší jsou bylinky čerstvé.

Servírováno s opečenými kousky bagety.
Servírováno s opečenými kousky bagety.

3. Směs necháme změknout a přidáme maso – ryby – buď vcelku, nakrájené anebo namleté, přidáme koření a zalijeme bílým vínem anebo vývarem, dle chuti. Necháme 10 minut probublávat.

4. Opatrně promícháme, aby se ryba nerozpadla, osolíme a opepříme, dochutíme pár kapkami citrónové šťávy, vyjmeme bobkový list a posypeme petrželovou ňatí.

Lososový tatarák

Domácí lososový tatarák: výrazné chutě s jednoduchou přípravou

Tipy na servírování

Pro přípravu ragú můžeme použít jakýkoliv druh masa anebo pouze více druhů kořenové zeleniny. Pro světlé ragú používáme bílé víno, pro tmavé ragú víno červené. Podáváme s čerstvě uvařenou řýží, twstovinami anebo bagetou namáčenou do omáčky.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest