Takový je dort, který voní létem, voňavou zahradou a šumem slavnostního odpoledne. Jemný piškotový korpus, sametový smetanový krém, kyselka a jiskřivý červený rybíz a průzračné pudinkové želé, které všechno spojí a nechá vyniknout barvám i chuti. Sladký, svěží, slavnostní a přitom pořád tak domácký.
Tento zákusek působí jako pohled do starého fotoalba, nadýchaný piškot připomíná bezstarostné dny, kdy se peklo jen tak, smetana se chladila na parapetu a rybíz se sbíral rovnou do zástěry. Každá vrstva má svůj význam, piškot drží základ pevný, ale jemný, krém je mazlivý a rybíz přidá šťávu a trochu kyselosti, bez které by nebyla žádná radost opravdová. A želé to celé spojí a ve finále vznikne jeden krásný a chutný celek.
Recept na piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé
Ingredience potřebné na přípravu Rybízové slavnosti v podobě rybízového dortu
Korpus
- 250 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 4 vejce
- 10 lžic oleje
- 10 lžic vlažné vody
- 1 prášek do pečiva
- ovoce dle možností a chuti
Krém
- 1 trvanlivá šlehačková smetana
- 1 vanilkový cukr
- 2 malé bílé jogurty
Pudinkové želé
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky šťávy z kompotu (sirupu)
- 2-3 balíky vanilkového pudinku v prášku
Postup přípravy rybízové piškotové buchty z plechu
1. Ze surovin určených na korpus vyšleháme lehké těsto, které upečeme v troubě.
2. Po vychlazení korpus potřeme krémem připraveným vyšleháním ingrediencí určených na přípravu krému.Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a přidáme bílý jogurt.
3. Krém posypeme červeným rybízem a připravíme si pudinkové želé.
4. 1 hrnek vody a 2 hrnky šťávy nalijeme do hrnci e a přivedeme k varu.
5. V jednom hrnku vody rozmícháme 3 pudinkové prášky a vlijeme do vařící tekutiny. Za stálého míchání uvaříme do zhoustnutí.
6. Pudinkové želé mírně vychladíme a polijeme krém s rybízem. Koláč necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
Tip
Krém nechte ideálně hodinu vychladit v lednici, dokud na něj nalijete želé. Nebude se posouvat ani rozpouštět.

Želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem: Klasický a starý známý zákusek na víkend

Sladký sen z babiččiny kuchyně: nadýchaný dezert s krémem a ovocným želé vám vrátí vzpomínky na dětství
pozn.: částečně upraveno AI