Takový je dort, který voní létem, voňavou zahradou a šumem slavnostního odpoledne. Jemný piškotový korpus, sametový smetanový krém, kyselka a jiskřivý červený rybíz a průzračné pudinkové želé, které všechno spojí a nechá vyniknout barvám i chuti. Sladký, svěží, slavnostní a přitom pořád tak domácký.

Tento zákusek působí jako pohled do starého fotoalba, nadýchaný piškot připomíná bezstarostné dny, kdy se peklo jen tak, smetana se chladila na parapetu a rybíz se sbíral rovnou do zástěry. Každá vrstva má svůj význam, piškot drží základ pevný, ale jemný, krém je mazlivý a rybíz přidá šťávu a trochu kyselosti, bez které by nebyla žádná radost opravdová. A želé to celé spojí a ve finále vznikne jeden krásný a chutný celek.

Recept na piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé

Ingredience potřebné na přípravu Rybízové slavnosti v podobě rybízového dortu

Korpus

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce dle možností a chuti

Krém

  • 1 trvanlivá šlehačková smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 malé bílé jogurty

Pudinkové želé

  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky šťávy z kompotu (sirupu)
  • 2-3 balíky vanilkového pudinku v prášku

Postup přípravy rybízové piškotové buchty z plechu

1. Ze surovin určených na korpus vyšleháme lehké těsto, které upečeme v troubě.

2. Po vychlazení korpus potřeme krémem připraveným vyšleháním ingrediencí určených na přípravu krému.Vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a přidáme bílý jogurt.

3. Krém posypeme červeným rybízem a připravíme si pudinkové želé.

Obrázek receptu na Rybízovou slavnost: Piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé
Foto: cooky.cz, Recept na Rybízovou slavnost: Piškot s krémem, rybízem a pudinkovým želé

4. 1 hrnek vody a 2 hrnky šťávy nalijeme do hrnci e a přivedeme k varu.

5. V jednom hrnku vody rozmícháme 3 pudinkové prášky a vlijeme do vařící tekutiny. Za stálého míchání uvaříme do zhoustnutí.

6. Pudinkové želé mírně vychladíme a polijeme krém s rybízem. Koláč necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.

Tip

Krém nechte ideálně hodinu vychladit v lednici, dokud na něj nalijete želé. Nebude se posouvat ani rozpouštět.

Obrázek receptu na Želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem, klasický a starý známý zákusek na neděli

Želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem: Klasický a starý známý zákusek na víkend

Obrázek receptu na Něžný piškotový polibek aneb sladký sen s krémem a želé

Sladký sen z babiččiny kuchyně: nadýchaný dezert s krémem a ovocným želé vám vrátí vzpomínky na dětství

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest