Mnozí s vás si tuto rychlou a snadnou buchtu určitě pamatují z dětství. Když se doma chtělo upéct něco trochu slavnostnějšího, krémového, upekla se tato hezká černobílá buchta, která vypadá jako slavnostní zákusek. Mazala se máslovým krémem a měla tradiční čokoládově-máslovou chuť.
Tuto buchtu si vymyslely šikovně hospodyňky v první polovině 20. století, kdy kakao už bylo cenově dostupné a bylo vítanou surovinou, která dodala těstu barvu i chuť. Ze začátku se podávala pouze sypaná moučkovým cukrem, případně politá nějakou polevou. Máslo se k ní začalo přidávat později, kolem 50.-60. let, kdy se rozšířilo v domácnostech šlehání krémů s máslem a cukrem. V mnoha rodinách se buchta tehdy stala slavnostnější variantou dortů, vypadala skvěle, byla vysoká, vláčná, plněná krémem a chutnala dětem i dospělým.
Recept na rychlou černobílou buchtu
Ingredience potřebné na přípravu retro-dortíku na slavnostní příležitosti
Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 300 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 150 g změklého másla
- 250 ml mléka
- 150 g kakaa
Náplň
- 1 a 1/2 másla
- 3/4 plechovky Salka
- 1 lžíce rumu
- strouhaná čokoláda navrch (případně hořké kakao)
Postup přípravy buchty
1. V misce smícháme všechny ingredience na těsto, pořádně promícháme s kakaem a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů 1015 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. necháme vychladnout.
3. Na vychladlý korpus navrstvíme a uhladíme kréme vyšlehaný z másla a syrového Salka.
4. Povrch koláče posypeme strouhanou čokoládou a buchtu vychladíme v lednici.
Toto je buchta, kterou si lidé předávají “od ruky k ruce” bez složitých receptů a možná proto je tak výjimečná.

Tmavý tvarohový jablečník ze strouhaných jablek s čoko posypem a bílou čepicí