Přinášíme vám recept na snadný tvarohový koláč, jehož základ tvoří sušenky s máslem. Díky tvarohové náplni vás potěší každé sousto tohoto nenáročného dezertu. Jelikož je příprava opravdu snadná a rychlá, vychutnáte si ho jakýkoliv den a zároveň jim nepohrdnou ani hosté během zvláštních příležitostí. V receptu máme uvedenou nastrouhanou citronovou kůru, ta je však volitelná, protože ne každému nádech citronu v dezertu vyhovuje.
Tento klasický tvarohový koláč s křupavým sušenkovým základem a krémovou náplní je ideální pro každou zvláštní příležitost. Potřebujete jen sušenky, máslo, tvaroh nebo smetanový sýr, smetanu, vejce, cukr, vanilku a čerstvé jahody. Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu s odnímatelným dnem. Sušenky umelte a smíchejte s rozpuštěným máslem, poté směs natlačte na dno plechu a dejte do lednice. Mezitím smíchejte tvaroh s cukrem, postupně přidejte vejce, smetanu a vanilku a vylijte tuto směs na sušenkový základ. Cheesecake pečte 50-60 minut. Podávejte s čerstvými jahodami.
TIP: přidejte se do naší skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně
Recept na rychlý vanilkový koláč s jahodami
Délka přípravy do 1 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Základ:
- 200 g sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 200 g husté smetany
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná citronová kůra
- čerstvé jahody
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 160°C a kulatou formu cca 24 cm s odnímatelným dnem si vyložíme pečícím papírem.
2. Sušenky si umeleme nebo rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem.
3. Výslednou směs utlačíme rovnoměrně na do formy a dáme do lednice.
4. Tvaroh si smícháme s cukrem a postupně přidáme vejce, smetanu a vanilkový extrakt.
5. Pořádně promícháme, abychom získali homogenní tvarohovou směs.
6. Krém nalejeme do formy na sušenky a dáme péct do předehřáté trouby na 50 – 60 minut.
7. Jakmile jsou okraje koláče pevné a střed stále trochu měkký, vypneme troubu a koláč necháme uvnitř s pootevřenými dvířky 1 hodinu.
8. Když má koláč pokojovou teplotu, dáme ho na minimálně 4 hodiny do lednice.
9. Podáváme s čerstvými jahodami.
Vanilkový extrakt jako nezbytná součást
Pokud pečete častěji, jistě jste si všimli, že v mnoha receptech se objevuje jako přísada vanilkový extrakt. Co to ale vlastně je? Vanilkové aroma jé známé svou výraznou a lahodnou vůní. Pravý extrakt se vyrábí namáčením vanilkových lusků v alkoholu a vodě. Díky tomuto procesu se uvolňují aromatické sloučeniny jako vanilin. Celá výroba je časově velmi náročná.