Přinášíme vám recept na snadný tvarohový koláč, jehož základ tvoří sušenky s máslem. Díky tvarohové náplni vás potěší každé sousto tohoto nenáročného dezertu. Jelikož je příprava opravdu snadná a rychlá, vychutnáte si ho jakýkoliv den a zároveň jim nepohrdnou ani hosté během zvláštních příležitostí. V receptu máme uvedenou nastrouhanou citronovou kůru, ta je však volitelná, protože ne každému nádech citronu v dezertu vyhovuje.

Tento klasický tvarohový koláč s křupavým sušenkovým základem a krémovou náplní je ideální pro každou zvláštní příležitost. Potřebujete jen sušenky, máslo, tvaroh nebo smetanový sýr, smetanu, vejce, cukr, vanilku a čerstvé jahody. Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu s odnímatelným dnem. Sušenky umelte a smíchejte s rozpuštěným máslem, poté směs natlačte na dno plechu a dejte do lednice. Mezitím smíchejte tvaroh s cukrem, postupně přidejte vejce, smetanu a vanilku a vylijte tuto směs na sušenkový základ. Cheesecake pečte 50-60 minut. Podávejte s čerstvými jahodami.

TIP: přidejte se do naší skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně

Recept na rychlý vanilkový koláč s jahodami

Délka přípravy do 1 hodiny.

Ingredience pro přípravu

Základ:

  • 200 g sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 200 g husté smetany
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • nastrouhaná citronová kůra
  • čerstvé jahody

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 160°C a kulatou formu cca 24 cm s odnímatelným dnem si vyložíme pečícím papírem.

2. Sušenky si umeleme nebo rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem.

3. Výslednou směs utlačíme rovnoměrně na do formy a dáme do lednice.

4. Tvaroh si smícháme s cukrem a postupně přidáme vejce, smetanu a vanilkový extrakt.

5. Pořádně promícháme, abychom získali homogenní tvarohovou směs.

6. Krém nalejeme do formy na sušenky a dáme péct do předehřáté trouby na 50 – 60 minut.

7. Jakmile jsou okraje koláče pevné a střed stále trochu měkký, vypneme troubu a koláč necháme uvnitř s pootevřenými dvířky 1 hodinu.

8. Když má koláč pokojovou teplotu, dáme ho na minimálně 4 hodiny do lednice.

9. Podáváme s čerstvými jahodami.

Vanilkový koláč s jahodami.
Zdroj obrázku: bucataras, Vanilkový koláč s jahodami.

Vanilkový extrakt jako nezbytná součást

Pokud pečete častěji, jistě jste si všimli, že v mnoha receptech se objevuje jako přísada vanilkový extrakt. Co to ale vlastně je? Vanilkové aroma jé známé svou výraznou a lahodnou vůní. Pravý extrakt se vyrábí namáčením vanilkových lusků v alkoholu a vodě. Díky tomuto procesu se uvolňují aromatické sloučeniny jako vanilin. Celá výroba je časově velmi náročná.

Vanilkový extrakt.
Zdroj obrázku: depositphotos, Vanilkový extrakt.


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest