Toto jídlo není o dokonalé prezentaci, i když na talíři nevypadá vůbec špatně, spíše lákavě, ale je to jídlo vonící, teplé a spokojené. Takové, které se rozpadá na jazyku a jeho příprava provoní celý dům. Toto jídlo nemá žádný složitý recept, ale má duši, protože si každý hned vybaví mísu horkých, voňavých brambor, křupavý špek a kysané zelí, které voní tak, že se nám sbíhají sliny.
Kdysi to byl oběd pro těžce pracující lidi, kteří nepotřebovali luxus, ale sílu a chuť. Když se pracovalo na zahradě a v sadě, nebyl čas na velké vyvařování a tak jsme byli za takový oběd nebo večeři vděční. Mnozí se dnes k tomuto jídlu vracíme s nostalgií, ale s respektem k poctivému vaření, které neplýtvá, ale využívá vše, co příroda dá. Ale každý kraj a každá rodina má na tyto jídla svůj “správný” způsob a to je n a takových jídlech to nejhezčí.
Recept na selské brambory se zelím, škvarky a cibulkou
Ingredience potřebné na přípravu jídla, které voní domovem
- 1 kg brambor (ideálně moučný typu C)
- 300 g kysaného zelí
- 150 g špeku nebo domácích škvarků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- lžíce sádla na restování
Postup přípravy selských brambor
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Slijeme.
2. Na pánvi na sádle rozškvaříme špek nebo škvarky, než pustí tuk a lehce zezlátnou a vyjmeme je stranou

3. Na výpeku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, pomalu, aby zkaramelizovala a byla sladká.
4. Přidáme v případě potřeby propláchnuté zelí, osmažíme ho s cibulkou a kmínem a v případě potřeby trochu podlijeme vodou. Dusíme do změknutí cca 10 minut.
5. Nakonec přidáme uvařené brambory, podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme prolisovaný česnek a promícháme.
6. Nakonec přidáme opečené škvarky nebo slaninu a pořádně prohřejeme a promícháme.
Zajímavost
Kdysi se u nás na vesnici brambory ještě prošťouchaly a tomuto jídlu se říkalo “medvěd”.
Selská specialita: Pečené nové brambory se slaninou a cibulí