Zahřeje, osvěží a dodá sílu. Máme tu pro Vás jednu ze základnějších polévek a to je hovězí vývar. Jedná se o tradiční recepturu, ale vyladěnou k dokonalosti. Do vývaru si můžeme přidat jakoukoliv zavářku, například játrové knedlíčky, těstoviny, kapání apod.
Jak víte, o polévkách se říká, že jsou základ a obzvlášť vývary. Vývary pomáhají k “léčbě” řadě neduhů. Dále se vývary využívají i jako základ do různých omáček nebo do jiných pokrmů, je proto dobré si vždy část vývaru uchovat v mrazáku na další vaření.
Jak se říká, polévka je grunt…náš recept na pomalu tažený vývar to jen potvrzuje.
Recept na silný hovězí vývar
Potřebné vybavení
- Velký hrnec
- Jemné síťované síto
Suroviny
Základní ingredience
- 2 kg hovězího masa s kostmi (ideálně hovězí žebra, morkové kosti apod)
- 1 kg hovězího masa (bez kosti nakrájené na větší kusy)
- Olivový olej
- 1-2 kusy cibule ( střední cibule, nakrájené na čtvrtky)
- 1-2 stonky řapíkatého celeru (rozkrájené na čtvrtky)
- 2-3 stroužky česneku (neoloupané)
- Čerstvá petržel, včetně stonků a listů
- 1-2 kusy bobkového listu
- 10 kuliček pepře
Ingredience na játrové knedlíčky pro 4 porce
- 200 g očištěných drůbežích jater
- 50 g strouhanky a strouhanka na podsypání, když budeme tvořit knedlíčky
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku (rozlisovaného)
- 1 lžíce sušené majoránky
- pepř a sůl
Postup
Postup na vývar
- Předehřejeme troubu na 200 °C
- Připravíme si kosti, maso, mrkev a cibuli, vše přemístíme na pekáč vyložený pečícím papírem
- Kousky masa, mrkev a cibuli potřeme trochou olivového oleje
- Pečeme v troubě asi 45 minut a v polovině pečení otočíme kosti a kousky masa, dokud nezezlátnou. Pokud se během tohoto procesu vaření začnou kosti připalovat, snížíme teplotu
- Když jsou kosti a maso pěkně opečené, vyjmeme je a vše vč. zeleniny vložíme je do velkého (12 až 16 litrového) hrnce
- Přidáme horkou vodu a vše přivedeme k mírnému varu. Nyní do vývaru přidáme celer, česnek, petržel, bobkový list a kuličky pepře
- Přidáme vodu, aby bylo vše bylo cca 5 cm pod vodou. Jakmile vše dojde k varu, snížíme teplotu na minimum, přikryjeme hrnec. Vaříme cca 3-6 hodin. Vývar během vaření nemícháme, mícháním se totiž vývar zakalí. Po dobu vaření sebereme lžící pěnu, která se případně na povrchu objeví
- Na konci doby vaření (minimálně 3 hodiny, ideální by bylo vydržet 6 až 8 hodin) použijeme naběračku, a vyjmeme z hrnce kosti, kousky masa a zeleninu. Vařené maso si schováme a použijeme při servírování polévky. Vše ostatní vyhodíme
- Vývar scedíme přes jemné síto do čistého hrnce (cca 8 litrů)
Postup na přípravu játrových knedlíčků
- Nejprve si játra umeleme najemno, přidáme ostatní suroviny a pak tvarujeme knedlíčky a vyválíme ve strouhance
- Hotové knedlíčky vaříme v osolené, vroucí vodě po dobu cca 4 minuty, záleží na velikosti