5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Zahřeje, osvěží a dodá sílu. Máme tu pro Vás jednu ze základnějších polévek a to je hovězí vývar. Jedná se o tradiční recepturu, ale vyladěnou k dokonalosti. Do vývaru si můžeme přidat jakoukoliv zavářku, například játrové knedlíčky, těstoviny, kapání apod.

Jak víte, o polévkách se říká, že jsou základ a obzvlášť vývary. Vývary pomáhají k “léčbě” řadě neduhů. Dále se vývary využívají i jako základ do různých omáček nebo do jiných pokrmů, je proto dobré si vždy část vývaru uchovat v mrazáku na další vaření.

Jak se říká, polévka je grunt…náš recept na pomalu tažený vývar to jen potvrzuje.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Hovězí vývar, průběh vaření vývaru

Recept na silný hovězí vývar

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 7 hodiny
Celkový čas 7 hodiny 15 minut
Porcí 16 porcí
Zde je postup, jak si připravit silný vývar. Tento recept je na 16 porcí, příprava 10 minut, celková doba vaření cca 7 hodin.

Potřebné vybavení

  • Velký hrnec
  • Jemné síťované síto

Suroviny

Základní ingredience

  • 2 kg hovězího masa s kostmi (ideálně hovězí žebra, morkové kosti apod)
  • 1 kg hovězího masa (bez kosti nakrájené na větší kusy)
  • Olivový olej
  • 1-2 kusy cibule ( střední cibule, nakrájené na čtvrtky)
  • 1-2 stonky řapíkatého celeru (rozkrájené na čtvrtky)
  • 2-3 stroužky česneku (neoloupané)
  • Čerstvá petržel, včetně stonků a listů
  • 1-2 kusy bobkového listu
  • 10 kuliček pepře

Ingredience na játrové knedlíčky pro 4 porce

  • 200 g očištěných drůbežích jater
  • 50 g strouhanky a strouhanka na podsypání, když budeme tvořit knedlíčky
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku (rozlisovaného)
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • pepř a sůl

Postup 

Postup na vývar

  • Předehřejeme troubu na 200 °C
  • Připravíme si kosti, maso, mrkev a cibuli, vše přemístíme na pekáč vyložený pečícím papírem
  • Kousky masa, mrkev a cibuli potřeme trochou olivového oleje
  • Pečeme v troubě asi 45 minut a v polovině pečení otočíme kosti a kousky masa, dokud nezezlátnou. Pokud se během tohoto procesu vaření začnou kosti připalovat, snížíme teplotu
  • Když jsou kosti a maso pěkně opečené, vyjmeme je a vše vč. zeleniny vložíme je do velkého (12 až 16 litrového) hrnce
  • Přidáme horkou vodu a vše přivedeme k mírnému varu. Nyní do vývaru přidáme celer, česnek, petržel, bobkový list a kuličky pepře
  • Přidáme vodu, aby bylo vše bylo cca 5 cm pod vodou. Jakmile vše dojde k varu, snížíme teplotu na minimum, přikryjeme hrnec. Vaříme cca 3-6 hodin. Vývar během vaření nemícháme, mícháním se totiž vývar zakalí. Po dobu vaření sebereme lžící pěnu, která se případně na povrchu objeví
  • Na konci doby vaření (minimálně 3 hodiny, ideální by bylo vydržet 6 až 8 hodin) použijeme naběračku, a vyjmeme z hrnce kosti, kousky masa a zeleninu. Vařené maso si schováme a použijeme při servírování polévky. Vše ostatní vyhodíme
  • Vývar scedíme přes jemné síto do čistého hrnce (cca 8 litrů)

Postup na přípravu játrových knedlíčků

  • Nejprve si játra umeleme najemno, přidáme ostatní suroviny a pak tvarujeme knedlíčky a vyválíme ve strouhance
  • Hotové knedlíčky vaříme v osolené, vroucí vodě po dobu cca 4 minuty, záleží na velikosti
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 350 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: hovězí vývar, polévka, vývar


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest