Zahřeje, osvěží a dodá sílu. Máme tu pro Vás jednu ze základnějších polévek a to je hovězí vývar. Jedná se o tradiční recepturu, ale vyladěnou k dokonalosti. Do vývaru si můžeme přidat jakoukoliv zavářku, například játrové knedlíčky, těstoviny, kapání apod.
Jak víte, o polévkách se říká, že jsou základ a obzvlášť vývary. Vývary pomáhají k “léčbě” řadě neduhů. Dále se vývary využívají i jako základ do různých omáček nebo do jiných pokrmů, je proto dobré si vždy část vývaru uchovat v mrazáku na další vaření.
Jak se říká, polévka je grunt…náš recept na pomalu tažený vývar to jen potvrzuje.
Recept na silný hovězí vývar
Zde je postup, jak si připravit silný vývar. Tento recept je na 16 porcí, příprava 10 minut, celková doba vaření cca 7 hodin.
Potřebné vybavení
- Velký hrnec
- Jemné síťované síto
Suroviny
Základní ingredience
- 2 kg hovězího masa s kostmi (ideálně hovězí žebra, morkové kosti apod)
- 1 kg hovězího masa (bez kosti nakrájené na větší kusy)
- Olivový olej
- 1-2 kusy cibule ( střední cibule, nakrájené na čtvrtky)
- 1-2 stonky řapíkatého celeru (rozkrájené na čtvrtky)
- 2-3 stroužky česneku (neoloupané)
- Čerstvá petržel, včetně stonků a listů
- 1-2 kusy bobkového listu
- 10 kuliček pepře
Ingredience na játrové knedlíčky pro 4 porce
- 200 g očištěných drůbežích jater
- 50 g strouhanky a strouhanka na podsypání, když budeme tvořit knedlíčky
- 1 vejce
- 5 stroužků česneku (rozlisovaného)
- 1 lžíce sušené majoránky
- pepř a sůl
Postup
Postup na vývar
- Předehřejeme troubu na 200 °C
- Připravíme si kosti, maso, mrkev a cibuli, vše přemístíme na pekáč vyložený pečícím papírem
- Kousky masa, mrkev a cibuli potřeme trochou olivového oleje
- Pečeme v troubě asi 45 minut a v polovině pečení otočíme kosti a kousky masa, dokud nezezlátnou. Pokud se během tohoto procesu vaření začnou kosti připalovat, snížíme teplotu
- Když jsou kosti a maso pěkně opečené, vyjmeme je a vše vč. zeleniny vložíme je do velkého (12 až 16 litrového) hrnce
- Přidáme horkou vodu a vše přivedeme k mírnému varu. Nyní do vývaru přidáme celer, česnek, petržel, bobkový list a kuličky pepře
- Přidáme vodu, aby bylo vše bylo cca 5 cm pod vodou. Jakmile vše dojde k varu, snížíme teplotu na minimum, přikryjeme hrnec. Vaříme cca 3-6 hodin. Vývar během vaření nemícháme, mícháním se totiž vývar zakalí. Po dobu vaření sebereme lžící pěnu, která se případně na povrchu objeví
- Na konci doby vaření (minimálně 3 hodiny, ideální by bylo vydržet 6 až 8 hodin) použijeme naběračku, a vyjmeme z hrnce kosti, kousky masa a zeleninu. Vařené maso si schováme a použijeme při servírování polévky. Vše ostatní vyhodíme
- Vývar scedíme přes jemné síto do čistého hrnce (cca 8 litrů)
Postup na přípravu játrových knedlíčků
- Nejprve si játra umeleme najemno, přidáme ostatní suroviny a pak tvarujeme knedlíčky a vyválíme ve strouhance
- Hotové knedlíčky vaříme v osolené, vroucí vodě po dobu cca 4 minuty, záleží na velikosti
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!