No není tohle nádherná ukázka klasického českého zákusku? Já mám pocit, že přesně tak působí. Už na první pohled je slavnostní – nadýchaný tmavý korpus, jemný žloutkový krém a na něm čokoládový smetanový krém, často ještě ozdobený kytičkou či perličkou, aby vypadal opravdu elegantně. Pamatuju si, že právě takové řezy se kdysi pekly hlavně na slavnostní příležitosti, jako byly svátky, svatby nebo rodinné oslavy.

Název „koňakové“ má jednoduchý původ – do krému se přidávala kapka pravého koňaku, nebo spíš častěji tuzemáku, který byl u nás dostupnější. Alkoholu je v řezech jen troška, má jim jen dodat jemnou karamelovo-vanilkovou vůni, pohladit chuť a hezky propojit krém s korpusem. V kombinaci s čokoládovým krémem tak vzniká zákusek s výraznější, skoro až noblesní chutí. Proto se taky říká, že koňakové řezy mají tak trochu „kabinetní charakter“ – hodí se spíš k odpolední kávě v kavárně než jako obyčejný zákusek.

Recept na Koňakové řezy s čokoládou

Ingredience na těsto

  • 1 vejce
  • půl hrnku cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 lžíce kakaa

Z čeho udělat světlý krém

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 200 g másla
  • moučkový cukr dle chuti
  • vaječný koňak dle chuti

Vrchní smetanový čokoládový krém

  • 2 zakysané smetany
  • 1 čokoláda na vaření

Postup přípravy likérových řezů s čokoládou

1. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience na těsto a rozmícháme. Vylijeme na plech s pečícím papírem a korpus upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

2. Během pečení si připravíme krém. Z mléka a pudinku si uvaříme hustý podnik, který necháme řádně vychladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme vaječný koňak dle chuti a ještě prošleháme.

3. Hotový krém naneseme na vychladlý korpus a odložíme do lednice.

4. Zakysanou smetanu smícháme s nad parou rozpuštěnou čokoládou a ihned naneseme na krém.

Hotové řezy necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne v lednici a podáváme. Můžeme libovolně nazdobit.

Obrázek receptu na Nanukové řezy jako chuťový výlet do dětství

Nanukové řezy jako z obrázku: Chuťový výlet do dětství

Obrázek receptu na Řezy s vaječným koňakem a zakysanou smetanou ala likérové řezy

Likérové řezy po domácku: Jemné vrstvy s vaječným koňakem a zakysanou smetanou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest