Tradiční šlehačkové koláčky jsou příjemné zejména svou jednoduchostí a lehkostí. Na rozdíl od jiného cukroví je těsto bez cukru, co jim dodává lehkost a na jejich přípravu stačí opravdu pouze pár ingredienci. Zvlášť rádi je proto připravujeme právě díky jejich jednoduchému receptu, který většinou obsahuje jen několik základních ingrediencí: hladkou mouku, máslo nebo tuk a smetanu ke šlehání. Po upečení se koláčky bohatě obalují v moučkovém cukru, který jim dodává sladkost, ale tento poslední krok je volitelný.
Recept na Šlehačkové koláčky s náplní z povidel
Ingredience na přípravu
- 1 100%-ní tuk – např. Omega
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 smetana na šlehání
- povidla (případně jiná náplň – tvaroh, mák, džem, rebarbora, jablka, ořechy)
- moučkový cukr na obalování koláčků + vanilkový cukr na obalování
Postup
1. Z mouky, tuku a smetany vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na válu a radýlkem nakrájíme na čtverečky.
2. Čtverečky naplníme povidly a vytvoříme taštičky.
3. Taštičky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi 25 minut.
4. Po upečení ihned obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Oblíbenost
Oblíbeným druhem cukroví jsou tyto koláčky, které se často pečou nejen o Vánocích, ale i při různých rodinných oslavách a svátečních příležitostech proto, že použitím smetany ke šlehání je jejich těsto mimořádně jemné, křehké a vláčné. Při každém kousnutí se koláček doslova rozkládá na jazyku, což je důvodem jejich obliby mezi cukrovím. Proto koláčků nikdy není dost.