Tradiční šlehačkové koláčky jsou příjemné zejména svou jednoduchostí a lehkostí. Na rozdíl od jiného cukroví je těsto bez cukru, co jim dodává lehkost a na jejich přípravu stačí opravdu pouze pár ingredienci. Zvlášť rádi je proto připravujeme právě díky jejich jednoduchému receptu, který většinou obsahuje jen několik základních ingrediencí: hladkou mouku, máslo nebo tuk a smetanu ke šlehání. Po upečení se koláčky bohatě obalují v moučkovém cukru, který jim dodává sladkost, ale tento poslední krok je volitelný.

Recept na Šlehačkové koláčky s náplní z povidel

Ingredience na přípravu

  • 1 100%-ní tuk – např. Omega
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 smetana na šlehání
  • povidla (případně jiná náplň – tvaroh, mák, džem, rebarbora, jablka, ořechy)
  • moučkový cukr na obalování koláčků + vanilkový cukr na obalování

Postup

1. Z mouky, tuku a smetany vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na válu a radýlkem nakrájíme na čtverečky.

 Radýlkem těsto nakrájíme na čtverečky.
Radýlkem těsto nakrájíme na čtverečky.

2. Čtverečky naplníme povidly a vytvoříme taštičky.

Plníme povidly
Plníme povidly.

3. Taštičky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi 25 minut.

Vytvoříme taštičky a pečeme v troubě.
Vytvoříme taštičky a pečeme v troubě.

4. Po upečení ihned obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Teplé taštičky obalujeme v cukru.
Teplé taštičky obalujeme v cukru.

Oblíbenost

Oblíbeným druhem cukroví jsou tyto koláčky, které se často pečou nejen o Vánocích, ale i při různých rodinných oslavách a svátečních příležitostech proto, že použitím smetany ke šlehání je jejich těsto mimořádně jemné, křehké a vláčné. Při každém kousnutí se koláček doslova rozkládá na jazyku, což je důvodem jejich obliby mezi cukrovím. Proto koláčků nikdy není dost.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest