Toto možná pro mnoho lidí trochu prapodivné jídlo má svoje nepopíratelné kouzlo. Hlavním důvodem je obdivuhodná kombinace jednoduché přípravy, vydatnosti a zajímavé chuti. Mám takovou zkušenost, že tento pokrm spolehlivě zasytí i ty největší jedlíky. Asi se může zdát někomu divné, že se kotlety pečou ve smetaně. Ale díky tomuto triku zůstává maso lahodně šťavnaté, měkké a rozpadá se na jazyku. U nás doma s oblibou této delikatese říkáme „televizní večeře“.

To, že je k masu použita smetana, není žádný moderní výdobytek. Konkrétně ve střední Evropě má tato technika velmi dlouhou tradici, pravděpodobně ze 70. let. Tento recept si získal rychle oblibu také díky tomu, že vše snadno a rychle připravíte na jednom pekáči.

Recept na křehké kotlety na šlehačce

Ingredience pro přípravu

  • 4 plátky vepřové pečeně bez kosti
  • sůl a pepř
  • olej na vymazání pekáče
  • 6 větších brambor (se slupkou, nakrájené na kostičky)
  • koření na americké brambory
  • 400 ml smetany ke šlehání (31 %)

Postup přípravy šlehačkových kotlet s bramborem

1. Kotlety naklepeme na tenčí plátky, osolíme a opepříme z obou stran.

2. Pekáč vymažeme olejem a maso rozložíme na dno.

3. Brambory očistíme, nakrájíme na kostky i se slupkou, ochutíme solí, pepřem a kořením na americké brambory.

Kotlety na šlehačce
Foto: Ilona Mikulecká, Kotlety na šlehačce

4. Přidáme je do pekáče k masu a vše zalijeme smetanou.

5. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme dozlatova, dokud nejsou brambory měkké a maso šťavnaté.

Tip na závěr

Pokud chcete jídlo posunout ještě dál, můžete maso předem krátce zatáhnout na pánvi. Získá tak krásnou barvu a chuťový základ bude výraznější. Brambory lze také krátce obalit v oleji s bylinkami (rozmarýn nebo tymián se hodí skvěle).

Obrázek receptu na Zapečené vepřové kotlety s bramborami - klenot z trouby

Zapečené vepřové kotlety se smetanou a bramborami: Slavnostní oběd z jednoho pekáče

Obrázek k receptu: Kotlety zapečené se žampióny a vejci

Neskutečná dobrota z 1 plechu! Kotlety stačí vyskládat na cibuli a zapéct s touto směsí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest