Přiznám se, že poprvé jsem toto skvělé jídlo jedla v restauraci, ale je to už moc, moc dávno. Pak jsem jej zkusila uvařit a dnes je to můj hrdina mezi pokrmy. Tato kombinace perfektně udělaného steaku, jemné smetanovo – pepřové omáčky a zlatavých domácích hranolků je neobyčejně lákavá už na pohled a chuťově je naprosto neodolatelná.
Uvařením tohoto jídla třeba pro rodinu v neděli připravíte jednoduchou, ale elegantní hostinu. Protože měkoučký hovězí steak, ať už je to medium, rase, nebo well done, každému podle chuti, čerstvě rozemletý barevný pepř a smetana, která vám v omáčce vytvoří tu jemnost, no a domácí hranolky upečené v troubě do zlatova. To je pokrm, kterému asi nikdo, hlavně milovníci masa, neodolají.
Recept na steak s pepřovou omáčkou a poctivými hranolkami z trouby
Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí hovězího steaku s pepřovou omáčkou a domácími hranolkami
Steaky
- 2 hovězí steaky (svíčková, vysoký roštěnec, nebo roštěnec – 200 – 250 g každý steak)
- sůl (nelepší hrubozrnná)
- čerstvě mletý pepř
- rostlinný olej
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 1 snítek tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
Pepřová omáčka
- 1 lžička másla
- 1 lžíce zeleného pepře v nálevu nebo směs drcených barevných pepřů
- 1 menší šalotka nebo kousek cibule nakrájené najemno
- 40 ml brandy nebo whisky (volitelné)
- 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl dle chuti
Domácí hranolky
- půl kila brambor (nejlépe varný typ B)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- půl lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř
- čerstvé bylinky na dochucení (rozmarýn, tymián a podobně)
Postup přípravy
Hranolky
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme do studené vody, ve které je necháme máčet 15 – 30 minut, kvůli vyplavení škrobu a následně jejich křupavosti.
2. Potéj je osušíme a nasypeme na plech s pečícím papírem (tenkou vrstvu, radši použijeme dva plechy).
3. Hranolky pokapeme olejem, osolíme a opepříme, posypeme paprikou, případně česnekovým práškem.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 40 minut, v polovině pečení je promícháme.
Steaky
1. Maso necháme před přípravou asi 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
2. Z obou stran jej osolíme a opepříme.
3. Steaky zprudka opečeme na pánvi s rozpálenou trochou oleje. Rare opékáme 2 minuty z každé strany, medium 3-3,5 minuty z každé strany, , well done 4-5 minut z každé strany.

Steak z vepřového kotletu bez kosti na rozmarýnu s brusinkami, lesními houbami, slaninou a vínem
4. Při poslední minutě přidáme máslo, česnek a bylinky a přeléváme máslem.
5. Maso dáme stranou a necháme 5 minut odpočívat pod alobalem.
Pepřová omáčka
1. Na stejné pánvi (bez spálenin) orestujeme na másle šalotku.
2. Přidáme barevný nebo zelený nakládaný pepř, chvíli restujeme a nalejeme brandy, které necháme chvíli odpařit (můžeme i flambovat).

Farmářská vepřová krkovička na pivě s cibulovým závojem: Pečeme v pekáčku na sádle a cibulce
3. Přilijeme vývar a vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu.
4. Přidáme smetanu a necháme lehce zhoustnout (mícháme 3-5 minut).
5. Dochutíme solí a můžeme zjemnit kouskem másla.
Servírování
Na talíř dáme steak, přelijeme omáčkou, přidáme hranolky a můžeme podávat s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou. Skvěle se hodí i opečená Cherry rajčátka nebo zelené fazolky na másle.
pozn.: částečně upraveno AI