Přiznám se, že poprvé jsem toto skvělé jídlo jedla v restauraci, ale je to už moc, moc dávno. Pak jsem jej zkusila uvařit a dnes je to můj hrdina mezi pokrmy. Tato kombinace perfektně udělaného steaku, jemné smetanovo – pepřové omáčky a zlatavých domácích hranolků je neobyčejně lákavá už na pohled a chuťově je naprosto neodolatelná.

Uvařením tohoto jídla třeba pro rodinu v neděli připravíte jednoduchou, ale elegantní hostinu. Protože měkoučký hovězí steak, ať už je to medium, rase, nebo well done, každému podle chuti, čerstvě rozemletý barevný pepř a smetana, která vám v omáčce vytvoří tu jemnost, no a domácí hranolky upečené v troubě do zlatova. To je pokrm, kterému asi nikdo, hlavně milovníci masa, neodolají.

Recept na steak s pepřovou omáčkou a poctivými hranolkami z trouby

Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí hovězího steaku s pepřovou omáčkou a domácími hranolkami

Steaky

  • 2 hovězí steaky (svíčková, vysoký roštěnec, nebo roštěnec – 200 – 250 g každý steak)
  • sůl (nelepší hrubozrnná)
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinný olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítek tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)

Pepřová omáčka

  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce zeleného pepře v nálevu nebo směs drcených barevných pepřů
  • 1 menší šalotka nebo kousek cibule nakrájené najemno
  • 40 ml brandy nebo whisky (volitelné)
  • 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl dle chuti

Domácí hranolky

  • půl kila brambor (nejlépe varný typ B)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • půl lžičky česnekového prášku
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky na dochucení (rozmarýn, tymián a podobně)

Postup přípravy

Hranolky

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme do studené vody, ve které je necháme máčet 15 – 30 minut, kvůli vyplavení škrobu a následně jejich křupavosti.

2. Potéj je osušíme a nasypeme na plech s pečícím papírem (tenkou vrstvu, radši použijeme dva plechy).

3. Hranolky pokapeme olejem, osolíme a opepříme, posypeme paprikou, případně česnekovým práškem.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 40 minut, v polovině pečení je promícháme.

Poctivé domácí hranolky z trouby.
Foto: Ilona Mikulecká, Poctivé domácí hranolky z trouby.

Steaky

1. Maso necháme před přípravou asi 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.

2. Z obou stran jej osolíme a opepříme.

3. Steaky zprudka opečeme na pánvi s rozpálenou trochou oleje. Rare opékáme 2 minuty z každé strany, medium 3-3,5 minuty z každé strany, , well done 4-5 minut z každé strany.

Obrázek receptu na steak z vepřové kotlety bez kosti.

Steak z vepřového kotletu bez kosti na rozmarýnu s brusinkami, lesními houbami, slaninou a vínem

4. Při poslední minutě přidáme máslo, česnek a bylinky a přeléváme máslem.

5. Maso dáme stranou a necháme 5 minut odpočívat pod alobalem.

Opečený hovězí steak dáme odležet do alobalu.
Foto: Ilona Mikulecká, Opečený hovězí steak dáme odležet do alobalu.

Pepřová omáčka

1. Na stejné pánvi (bez spálenin) orestujeme na másle šalotku.

2. Přidáme barevný nebo zelený nakládaný pepř, chvíli restujeme a nalejeme brandy, které necháme chvíli odpařit (můžeme i flambovat).

Obrázek receptu na vepřovou krkovici na pivě s cibulovým závojem.

Farmářská vepřová krkovička na pivě s cibulovým závojem: Pečeme v pekáčku na sádle a cibulce

3. Přilijeme vývar a vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu.

4. Přidáme smetanu a necháme lehce zhoustnout (mícháme 3-5 minut).

5. Dochutíme solí a můžeme zjemnit kouskem másla.

Pepřová omáčka se smetanou.
Foto: Ilona Mikulecká, Pepřová omáčka se smetanou.

Servírování

Na talíř dáme steak, přelijeme omáčkou, přidáme hranolky a můžeme podávat s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou. Skvěle se hodí i opečená Cherry rajčátka nebo zelené fazolky na másle.

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest