Přemýšlíte dennodenně, co zase připravit k snídani nebo lehčí večeři? Tak, aby jídlo bylo chutné a zároveň vyvážené? Pomazánka je skvělou volbou! Nenápadně do ní „schováte“ vše potřebné. Tuňáková pomazánka s petrželkou představuje výbornou volbu, díky konzervované rybě je hotová doslova za pět minut. Samozřejmě není potřeba se omezovat jen na tuňáka, použít můžete makrelu nebo třeba oblíbené uzené šproty.
Zdraví v plechovce
Tuňák je mořská ryba, kterou si výživoví odborníci cení pro pevné maso s jemnou chutí. Používá se jak syrový (např. na přípravu sushi), tak v tepelné úpravě. Můžete jej grilovat, péci nebo konzervovat. Kvalitní tuňák je zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminu D a minerálů (například selenu a hořčíku). Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin bývá doporučován jako součást zdravého jídelníčku. Ovšem pozor, při nákupu tuňáka je potřeba sledovat značení (např. MSC certifikaci) a volit udržitelné produkty. Konzervovaného tuňáka seženete buď ve vlastní šťávě, nebo v oleji, což je způsob, který lépe uchová chuť, ale také přidává kalorie.
Ingredience:
- Konzervovaný tuňák (popřípadě makrela nebo sardinky) – 200 g;
- Tvaroh nebo smetanový sýr – 100–150 g;
- Zelená petrželka – svazek;
- Citronová šťáva – 1 polévková lžíce;
- Citronová kůra – ½ čajové lžičky;
- Cukr krystal – špetka;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti.

Postup:
- Do misky vložte tuňáka. Můžete jej trochu pomačkat vidličkou.
- Přidejte sýr.
- Petrželku nasekejte najemno.
- Nasekanou petrželku přidejte k základu pomazánky.
- Zakápněte citronovou šťávou.
- Kůru z dobře omytého a osušeného citronu nastrouhejte najemno a též přidejte k pomazánce.
- Přisypte sůl a pepř.
- Vše poctivě zamíchejte.
- Tip na servírování:
- Pomazánka je skvělá na opečené toasty, ale také na oblíbené české obložené chlebíčky, jednohubky, bagety nebo třeba i do slaných croissantů.
- Vychutnáte si ji ke všednodenní snídani, svačině či lehké večeři, ale také jako pohoštění pro slavnostní příležitosti.
Dejte si k svačině chleba s vajíčkovou pomazánkou: Přinášíme klasický recept na pomazánku z vařených vajec, majonézy a hořčice
Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů
Zdroj: Autorský text, Healthline