Přemýšlíte dennodenně, co zase připravit k snídani nebo lehčí večeři? Tak, aby jídlo bylo chutné a zároveň vyvážené? Pomazánka je skvělou volbou! Nenápadně do ní „schováte“ vše potřebné. Tuňáková pomazánka s petrželkou představuje výbornou volbu, díky konzervované rybě je hotová doslova za pět minut. Samozřejmě není potřeba se omezovat jen na tuňáka, použít můžete makrelu nebo třeba oblíbené uzené šproty.

Zdraví v plechovce

Tuňák je mořská ryba, kterou si výživoví odborníci cení pro pevné maso s jemnou chutí. Používá se jak syrový (např. na přípravu sushi), tak v tepelné úpravě. Můžete jej grilovat, péci nebo konzervovat. Kvalitní tuňák je zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminu D a minerálů (například selenu a hořčíku). Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin bývá doporučován jako součást zdravého jídelníčku. Ovšem pozor, při nákupu tuňáka je potřeba sledovat značení (např. MSC certifikaci) a volit udržitelné produkty. Konzervovaného tuňáka seženete buď ve vlastní šťávě, nebo v oleji, což je způsob, který lépe uchová chuť, ale také přidává kalorie.

Ingredience:

  • Konzervovaný tuňák (popřípadě makrela nebo sardinky)  – 200 g;
  • Tvaroh nebo smetanový sýr – 100–150 g;
  • Zelená petrželka – svazek;
  • Citronová šťáva – 1 polévková lžíce;
  • Citronová kůra – ½ čajové lžičky;
  • Cukr krystal – špetka;
  • Sůl – podle chuti;
  • Mletý černý pepř – podle chuti.
Obrázek k receptu: Báječná svačina nebo snídaně: tuňáková pomazánka hotová „raz dva“
Foto: Alina FooDee/YouTube, Recept na: Báječná svačina nebo snídaně: tuňáková pomazánka hotová „raz dva“

Postup:

  • Do misky vložte tuňáka. Můžete jej trochu pomačkat vidličkou.
  • Přidejte sýr.
  • Petrželku nasekejte najemno.
  • Nasekanou petrželku přidejte k základu pomazánky.
  • Zakápněte citronovou šťávou.
  • Kůru z dobře omytého a osušeného citronu nastrouhejte najemno a též přidejte k pomazánce.
  • Přisypte sůl a pepř.
  • Vše poctivě zamíchejte.
  • Tip na servírování:
  • Pomazánka je skvělá na opečené toasty, ale také na oblíbené české obložené chlebíčky, jednohubky, bagety nebo třeba i do slaných croissantů.
  • Vychutnáte si ji ke všednodenní snídani, svačině či lehké večeři, ale také jako pohoštění pro slavnostní příležitosti.
Obrázek receptu na vaječnou pomazánku

Dejte si k svačině chleba s vajíčkovou pomazánkou: Přinášíme klasický recept na pomazánku z vařených vajec, majonézy a hořčice

Hermelínová pomazánka se šunkou, kterou sníte na posezení

Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest