Voňavé, slaďoučké, šťavnaté… přesně takové jsou švestky. Mají ale jednu nevýhodu: jejich sezóna je příliš krátká. To bychom ovšem nebyli my, abychom nevymysleli, jak toto božské ovoce uchovat. A tak až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete i vy s klidem ukázat na sklenice ve spíži! Švestky navíc jsou i skvělým pomocníkem pro zdraví, obsahují totiž vlákninu, která podporuje trávení. Čerstvé či sušené plody dokonce mohou pomoci i se snížením cholesterolu. Dalším přínosem je obsah vitaminů skupiny B a také vitaminu K.
Zavařování jako rodinné hobby
Některé roky jsou na ovoce obzvláště plodné, a tak se snažíme jej všemožně uchovat. Mezi nejznámější postupy patří pasterizace, která pomáhá zachovat chuť i výživové hodnoty. Jakým způsobem probíhá? Jde o šetrné zahřátí, které si poradí s případnými škodlivými mikroorganismy, aniž by došlo ke ztrátě cenných vitaminů. Švestky si ve sklenicích tedy uchovají sladkou chuť, ale samozřejmě také vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Při zavařování se obejdete i bez konzervantů. Navíc jde o jednoduchý postup, s nímž mohou pomáhat i děti, takže si užijete společný čas!
Potřebovat budete:
- Švestky;
- Zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem;
- Párátko;
- Cukr krystal – do každé sklenice 2 polévkové lžíce;
- Voda – dle potřeby.
Postup:
- Švestky řádně umyjte.
- Na několika místech je propíchejte párátkem.
- Všechny propíchané švestky vložte do sklenic (naplňte je až po hrdlo).
- Do každé sklenice nasypte dvě polévkové lžíce cukru.
- Sklenice naplňte studenou vodou.
- Uzavřete čistými (ideálně novými) víčky. Pozor, je potřeba uzavřít opravdu důkladně.
- Nemáte-li zavařovací hrnec, použijte běžný, na jehož dno dejte látkovou utěrku.
- Vložte sklenice.
- Nalijte vodu až do výše víček.
- Hrnec umístěte na plotýnku, vodu přiveďte k varu.
- Jakmile začne vřít, snižte teplotu.
- Na středním plameni pasterujte 30 minut.
- Sklenice vyndejte a nechte vychladnout.
- Skladujte na temném místě.

Malinovo rebarborový domácí džem

Šnečí švestkový koláč
Zdroj: Autorský text, Healthline