Voňavé, slaďoučké, šťavnaté… přesně takové jsou švestky. Mají ale jednu nevýhodu: jejich sezóna je příliš krátká. To bychom ovšem nebyli my, abychom nevymysleli, jak toto božské ovoce uchovat. A tak až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete i vy s klidem ukázat na sklenice ve spíži! Švestky navíc jsou i skvělým pomocníkem pro zdraví, obsahují totiž vlákninu, která podporuje trávení. Čerstvé či sušené plody dokonce mohou pomoci i se snížením cholesterolu. Dalším přínosem je obsah vitaminů skupiny B a také vitaminu K.

Zavařování jako rodinné hobby

Některé roky jsou na ovoce obzvláště plodné, a tak se snažíme jej všemožně uchovat. Mezi nejznámější postupy patří pasterizace, která pomáhá zachovat chuť i výživové hodnoty. Jakým způsobem probíhá? Jde o šetrné zahřátí, které si poradí s případnými škodlivými mikroorganismy, aniž by došlo ke ztrátě cenných vitaminů. Švestky si ve sklenicích tedy uchovají sladkou chuť, ale samozřejmě také vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Při zavařování se obejdete i bez konzervantů. Navíc jde o jednoduchý postup, s nímž mohou pomáhat i děti, takže si užijete společný čas!

Obrázek k receptu: Švestky jako čerstvé i v zimě: S tímto tipem vám při sterilování nepopraskají!
Foto: Moja Kuhinja Tanja/YouTube, Recept na: Švestky jako čerstvé i v zimě: S tímto tipem vám při sterilování nepopraskají!

Potřebovat budete:

  • Švestky;
  • Zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem;
  • Párátko;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do každé sklenice 2 polévkové lžíce;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby.

Postup:

  • Švestky řádně umyjte.
  • Na několika místech je propíchejte párátkem.
  • Všechny propíchané švestky vložte do sklenic (naplňte je až po hrdlo).
  • Do každé sklenice nasypte dvě polévkové lžíce cukru.
  • Sklenice naplňte studenou vodou.
Obrázek k receptu: Švestky jako čerstvé i v zimě: S tímto tipem vám při sterilování nepopraskají!
Foto: Moja Kuhinja Tanja/YouTube, Recept na: Švestky jako čerstvé i v zimě: S tímto tipem vám při sterilování nepopraskají!
  • Uzavřete čistými (ideálně novými) víčky. Pozor, je potřeba uzavřít opravdu důkladně.
  • Nemáte-li zavařovací hrnec, použijte běžný, na jehož dno dejte látkovou utěrku.
  • Vložte sklenice.
  • Nalijte vodu až do výše víček.
  • Hrnec umístěte na plotýnku, vodu přiveďte k varu.
  • Jakmile začne vřít, snižte teplotu.
  • Na středním plameni pasterujte 30 minut.
  • Sklenice vyndejte a nechte vychladnout.
  • Skladujte na temném místě.
Rebarboro malinový džem

Malinovo rebarborový domácí džem

Recept na šnečí švestkový koláč

Šnečí švestkový koláč

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest