Sýrové pomazánky různého druhu jsou velice oblíbené a známé. Tahle je ale ze sýru Gouda a zakysané smetany. A proč je tak výživná a zdravá? Zakysaná smetana je krémová a hustá, s obsahem tuku obvykle mezi 10 – 20 %. Obsahuje probiotické kultury, které podporují živé zdraví střevní mikroflóry. Díky své kyselosti působí také jako přírodní stabilizátor, což je ideální pro různé recepty. Zakysaná smetana má dlouhou tradici a byla součástí kuchyní mnoha kultur po celém světě a to nejvíce ve střední a východní Evropě. V dobách, kdy nebyla k dispozici moderní chladicí zařízení, fermentace sloužila jako přirozený způsob konzervace mléčných výrobků.

Recept na Sýrovo-smetanovou pomazánku

Ingredience k přípravě

  • 250 g jemnš nastrohaného sýru Gouda
  • 200 g zakysané smetany
  • 90 g majonézy
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 šalotka
  • 1 PL nasekané zelené petrželové natě
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

1. Do misky nastroháme sýr Gouda na drobném struhadle a smícháme se zakysanou smetanou a majonézou.

Nastrouháme sýr na drobném struhadle.
Nastrouháme sýr na drobném struhadle.

2. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, drobně nakrájenou šalotku a promícháme.

Smícháme se smetanou a majonézou.
Smícháme se smetanou a majonézou.

3. Ochutíme solí a pepřem dle chuti.

Prodáme ostatní ingredience a rozmícháme.
Přidáme ostatní ingredience a rozmícháme.

4. Nakonec jemně vmícháme nasekanou hladkolistou petrželovou nať.

Variace

Pomazánka je nejen sytá, ale i univerzální – lze ji upravit podle chuti přidáním bylinek, kousků zeleniny nebo dokonce špetky pikantního koření. Podává se nejčastěji na čerstvém chlebu, bagetě nebo s čerstvou zeleninou ve formě dipu.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest