Nejprve si vysvětleme, co jsou vlastně Porterhouse steaky, kdybyste to náhodou nevěděli. Jde o speciální hovězí řez, ve kterém se propojuje svíčková a roštěnec, a odděluje je typická kost ve tvaru písmene T. Podle mého názoru jde o dvě nejlepší části telecího masa, které spolu tvoří gurmánský skvost s úžasně jedinečným chuťovým profilem. Zároveň je to pokrm určený pro ty, kteří už vyzkoušeli mnoho jiných jídel a touží po něčem skutečně výjimečném.

Často se můžete setkat s hovězím Porterhouse, které není tak jemné, jako telecí. My jsme však telecí zvolili pro dokonalou jemnost a křehkost masa. Telecí maso je od pradávna považováno za královskou surovinu v mnoha kuchyních Evropy. Tento druh masa také ocení ti, kteří si dávají záležet na štíhlé linii, protože má na rozdíl od hovězího masa menší obsah tuku.

Recept na telecí Porterhouse steak s kostí

Celková doba přípravy cca 1 hodina.

Ingredience pro přípravu telecího Porterhouse

  • 4 Porterhouse telecí steaky (asi 1,2 kg)
  • 1,5 lžičky soli
  • 3/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce kapary
  • 1 chilli paprička (ideálně serrano)
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru

Postup přípravy Porterhouse steaku

1. Telecí steaky bohatě ochutíme z obou stran solí a černým pepřem a necháme je 15 minut odpočinout.

2. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opékáme 2 – 3 minuty z každé strany, poté je odložíme stranou.

3. V této pánvi si na střední teplotě orestujeme papričky a povaříme je asi 2 minuty.

4. Přidáme rozmarýn, česnek a kapary a celou směs vaříme 1 minutu.

5. Nyní pomalu přiléváme kuřecí vývar a průběžně mícháme.

Obrázek k receptu na telecí Porterhouse steak
Obrázek masa na Porterhouse steak z telecího
Obrázek receptu na Steakovou parádus pepřovou omáčkou a poctivými hranolky

Steaková paráda s pepřovou omáčkou a poctivými hranolkami

6. Přidáme citronovou šťávu a přivedeme k varu.

7. Dále vrátíme do pánve telecí steaky a obalíme je v omáčce z obou stran.

8. Povaříme asi 15 minut, překlopíme a vaříme dalších 5 minut.

9. Vyndáme na talíř, do omáčky přidáme máslo a mícháme do úplného rozpuštění másla.

10. Omáčku naneseme na steaky a ozdobíme bylinkami.

11. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Telecí steaky Porterhouse.
Zdroj: julietkitchen, Telecí steaky Porterhouse.
Obrázek receptu na Steaky v rajčatové omáčce - šťavnatá klasika s vůní Itálie

Jedno jídlo, jeden hrnec: Šťavnaté hovězí steaky dušené v rajčatové omáčce s bylinkami

Historie Porterhouse

Název „Porterhouse” pochází z anglických hostinců, kde se servírovalo pivo typu porter a k němu pořádný kus masa. Ve Spojených státech se stal tento řez oblíbeným již v 19. století. Údajně s tím přišly newyorské steakhousy, kdy vznikly první kulinářské legendy okolo T-bone. Dnes už je Porterhouse celosvětově považován za jeden z nejluxusnějších řezů masa.

Zajímavost z restaurací

V některých podnicích se Porterhouse steak servíruje jako pokrm „pro dva“. Díky své velikosti a tomu, že kombinuje dvě části masa, se hodí jako společné jídlo, které si můžete rozdělit. Tento formát má své kořeny v italské kuchyni.

Obrázek receptu na vepřové po štýrsku.

Vepřové po štýrsku: Rakouská klasika podle mojí tchýně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest