Těstovinový salát je něco jako bílá tabule v kuchyni, můžete na ní kreslit co chcete a výsledek bude pokaždé výborný. Je to jídlo, které nemusíte dělat podle přesných pravidel. Salát může být svěží, krémový, lehký i hutný, s masem, sýrem i zeleninou anebo jen se zálivkou a bylinkami. Každý z vás už určitě vymýšlel těstovinový salát z toho, co bylo doma v lednici. Pokaždé byl trochu jiný, podle toho, co jste do něj přidali.
Rozmach těstovinových salátu přišel s moderní západní kuchyní, která kombinovala italskou a americkou kuchyni, tedy těstoviny a vše v jedné míse. U nás se těstovinové saláty prosadili v 90. letech, kdy si je lidé brávali na výlety, pikniky, ale také na oslavy a rauty, což se praktikuje dodnes a saláty chutnají dětem i dospělým.
Recept na letní barevnou pohodu, víc než jen přílohu
Ingredience potřebné na přípravu těstovinového salátu
- uvařené těstoviny
- šunka
- zelenina (paprika, okurka, kapie, cherry rajčata, pažitka)
- majonéza
- hořčice
- tatarka
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- tvrdý sýr
Postup přípravy letního těstovinového salátu
1. Těstoviny uvaříme a scedíme.
2. Šunku a zeleninu nakrájíme na proužky.
3. Přidáme všechny ostatní ingredience a zamícháme. Dochutíme solí a pepřem.
4. Necháme odležet v lednici.
Do těstovinového salátu se hodí přidat trochu láku z okurek a kapie. Podáváme za studena jako předkrm nebo lehkou svačinu.

Jednoduchý 20minutový těstovinový salát s tuňákem

Těstovinový Salát Harlekýn: tříbarevné těstoviny, spousta zeleniny a majonézový dresink
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI