Strozzapreti jsou těstoviny typické pro italskou oblast Emilia Romagna, zde bývají ručně vyráběné a jejich tvar připomíná po delší straně lehce zarolované kratší proužky. Strozzapreti a carbonara, to je dokonalá harmonie krémovosti a chuti, a to díky použití jednoduchých surovin: uzené slaniny, vajec a parmazánu. Slanina dodává nezaměnitelnou vůni, její tuk funguje jako nosič chuti. Parmazán přináší jemně oříškový tón, vajíčka dodávají krémovost a zároveň všechny složky příjemně propojí. Díky nim je jídlo syté a plné bílkovin (ty navíc zajišťuje i sýr).

Pokrm, který pohladí po těle i duši

Carbonara (tedy v překladu uhlířská omáčka) patří mezi nejznámější italské pokrmy. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti surovin a důrazu na jejich kvalitu. Tradičně se používá čerstvě mletý černý pepř, který podporuje trávení a dává chuti masa i vajec výraz. Parmazán zase přináší nejen skvělou chuť, ale také vápník a aminokyseliny, čímž prospívá svalům. Vejce kromě bílkovin dodají do pokrmu i vitaminy skupiny B, slanina zase aromatické látky a přirozené tuky. Na tomto jídle si nejen pochutnáte, ale tak vás pořádně zasytí.

Ingredience na těstoviny strozzapreti s omáčkou:

  • Těstoviny strozzapreti – 250 g;
  • Uzená slanina – 100 g;
  • Vejce – 2 ks;
  • Strouhaný parmazán – 2 polévkové lžíce;
  • Sůl – podle potřeby;
  • Čerstvě mletý pepř – podle chuti.
Obrázek k receptu: Vůně a chuť Itálie u vás doma: strozzapreti s omáčkou carbonara
Foto: Uživatel cyclonebill/Creative Commons/CC BY-SA, Vůně a chuť Itálie u vás doma: strozzapreti s omáčkou carbonara

Postup – jak na přípravu krok za krokem:

  • Těstoviny strozzapreti uvařte dle návodu na obalu ve slané vodě.
  • Důvod, proč použít právě strozzapreti, je ten, že v jejich drážkách se dobře drží emulze, která vznikne z tuku a vajec, a také sýr.
  • V mezidobí nakrájejte slaninu na tenké proužky.
  • Nakrájenou slaninu opečte na rozpálené pánvi dozlatova, až bude křupavá. Další tuk nepřidávejte.
Recept na výborné špagety carbonara

Uvařte si s námi výborné klasické špagety carbonara

  • V misce rozšlehejte vejce.
  • K rozšlehaným vejcím přisypte parmazán.
  • Vaječnou směs opepřete a míchejte, až vznikne krémová pasta.
  • Do pánve se slaninou přidejte uvařené těstoviny.
  • Strozzapreti, slaninu a vyškvařený tuk promíchejte.
  • Přidejte směs z vajec a parmazánu.
  • Rychle a důkladně promíchejte, aby směs zůstala krémová a nesrazila se.
  • Podávejte ihned po přípravě.
  • Navrch můžete posypat trochou čerstvě umletého pepře.
Obrázek receptu na Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu - jednoduché, rychlé a nekompromisně dobré

Pravé italské špagety carbonara: Bez smetany a kompromisů, uvařte si Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu

Obrázek receptu na Těstovinový nákyp ala zapečené těstoviny se vším, co dům dal

Voňavé těstoviny zapečené s vejcem, smetanou a křupavou sýrovou krustou: Rychlé jídlo z jednoho pekáče

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest