Strozzapreti jsou těstoviny typické pro italskou oblast Emilia Romagna, zde bývají ručně vyráběné a jejich tvar připomíná po delší straně lehce zarolované kratší proužky. Strozzapreti a carbonara, to je dokonalá harmonie krémovosti a chuti, a to díky použití jednoduchých surovin: uzené slaniny, vajec a parmazánu. Slanina dodává nezaměnitelnou vůni, její tuk funguje jako nosič chuti. Parmazán přináší jemně oříškový tón, vajíčka dodávají krémovost a zároveň všechny složky příjemně propojí. Díky nim je jídlo syté a plné bílkovin (ty navíc zajišťuje i sýr).
Pokrm, který pohladí po těle i duši
Carbonara (tedy v překladu uhlířská omáčka) patří mezi nejznámější italské pokrmy. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti surovin a důrazu na jejich kvalitu. Tradičně se používá čerstvě mletý černý pepř, který podporuje trávení a dává chuti masa i vajec výraz. Parmazán zase přináší nejen skvělou chuť, ale také vápník a aminokyseliny, čímž prospívá svalům. Vejce kromě bílkovin dodají do pokrmu i vitaminy skupiny B, slanina zase aromatické látky a přirozené tuky. Na tomto jídle si nejen pochutnáte, ale tak vás pořádně zasytí.
Ingredience na těstoviny strozzapreti s omáčkou:
- Těstoviny strozzapreti – 250 g;
- Uzená slanina – 100 g;
- Vejce – 2 ks;
- Strouhaný parmazán – 2 polévkové lžíce;
- Sůl – podle potřeby;
- Čerstvě mletý pepř – podle chuti.
Postup – jak na přípravu krok za krokem:
- Těstoviny strozzapreti uvařte dle návodu na obalu ve slané vodě.
- Důvod, proč použít právě strozzapreti, je ten, že v jejich drážkách se dobře drží emulze, která vznikne z tuku a vajec, a také sýr.
- V mezidobí nakrájejte slaninu na tenké proužky.
- Nakrájenou slaninu opečte na rozpálené pánvi dozlatova, až bude křupavá. Další tuk nepřidávejte.

Uvařte si s námi výborné klasické špagety carbonara
- V misce rozšlehejte vejce.
- K rozšlehaným vejcím přisypte parmazán.
- Vaječnou směs opepřete a míchejte, až vznikne krémová pasta.
- Do pánve se slaninou přidejte uvařené těstoviny.
- Strozzapreti, slaninu a vyškvařený tuk promíchejte.
- Přidejte směs z vajec a parmazánu.
- Rychle a důkladně promíchejte, aby směs zůstala krémová a nesrazila se.
- Podávejte ihned po přípravě.
- Navrch můžete posypat trochou čerstvě umletého pepře.

Pravé italské špagety carbonara: Bez smetany a kompromisů, uvařte si Spaghetti alla Carbonara dle italského originálu

Voňavé těstoviny zapečené s vejcem, smetanou a křupavou sýrovou krustou: Rychlé jídlo z jednoho pekáče
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline