5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Ceny sýrů, obzvláště těch kvalitních se v posledních letech významně zvyšují. Proto vám nabízíme na vyzkoušení tento zajímavý recept na domácí tavený sýr, kterého si můžete udělat do zásoby a budete vědět, co obsahuje.

Z několika surovin připravíte velký kus domácího taveného sýra, který si může celá vaše rodina dávat ke snídani, svačinám do školy a do práce a také k lehké večeři. Výhodou tohoto receptu je, že přesně víte, jaké suroviny používáte a můžete si být jistí kvalitou taveného sýra, který si vyrobíte sami doma.

Zdroj obrázku: Retete-usoare, Recept na domácí tavený sýr.

Recept na domácí tavený sýr

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Ztuhnutí v ledničce 3 hodiny
Celkový čas 3 hodiny 15 minut
Porcí 1 balení
Připravujeme kvalitní domácí tavený sýr

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec
  • 1 Síto
  • 1 Miska

Suroviny

  • 1 kg Čerstvého kravského tvarohu
  • 1 litr Mléka
  • 50 g Másla
  • 1/2 lžičky Jedlé sody
  • Sůl (dle chuti)
  • Olej

Postup 

  • Mléko v hrnci přivedeme skoro k bodu varu, ale vyloženě nevaříme.
  • Přidáme tvaroh a mícháme, dokud se nezačne rozpouštět.
  • Zahříváme dalších 2,5 minuty, aby se oddělila syrovátka.
  • Výslednou směs dáme do síta a prolisujeme, aby odkapal zbytek syrovátky.
  • Sýr dáme opět do hrnce a dosolíme a přidáme jedlou sodu a máslo.
  • Pořádně zamícháme.
  • Na mírném ohni nyní sýr zahříváme cca 3 minuty, dokud z něj není viskózní, těžce mísitelný kus.
  • Formu na sýr (klidně obyčejnou misku) vymažeme trochou oleje a vložíme sýr.
  • Přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se fólie přímo dotýkala sýru.
  • Dáme do lednice minimálně na 3 hodiny.
  • Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme dle potřeby.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Předkrm, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí sýr, sýr, tavený sýr
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest