Ceny sýrů, obzvláště těch kvalitních se v posledních letech významně zvyšují. Proto vám nabízíme na vyzkoušení tento zajímavý recept na domácí tavený sýr, kterého si můžete udělat do zásoby a budete vědět, co obsahuje.
Z několika surovin připravíte velký kus domácího taveného sýra, který si může celá vaše rodina dávat ke snídani, svačinám do školy a do práce a také k lehké večeři. Výhodou tohoto receptu je, že přesně víte, jaké suroviny používáte a můžete si být jistí kvalitou taveného sýra, který si vyrobíte sami doma.
Recept na domácí tavený sýr
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- 1 Síto
- 1 Miska
Suroviny
- 1 kg Čerstvého kravského tvarohu
- 1 litr Mléka
- 50 g Másla
- 1/2 lžičky Jedlé sody
- Sůl (dle chuti)
- Olej
Postup
- Mléko v hrnci přivedeme skoro k bodu varu, ale vyloženě nevaříme.
- Přidáme tvaroh a mícháme, dokud se nezačne rozpouštět.
- Zahříváme dalších 2,5 minuty, aby se oddělila syrovátka.
- Výslednou směs dáme do síta a prolisujeme, aby odkapal zbytek syrovátky.
- Sýr dáme opět do hrnce a dosolíme a přidáme jedlou sodu a máslo.
- Pořádně zamícháme.
- Na mírném ohni nyní sýr zahříváme cca 3 minuty, dokud z něj není viskózní, těžce mísitelný kus.
- Formu na sýr (klidně obyčejnou misku) vymažeme trochou oleje a vložíme sýr.
- Přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se fólie přímo dotýkala sýru.
- Dáme do lednice minimálně na 3 hodiny.
- Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme dle potřeby.