Letošní rok nám přeje, úroda ovoce, zeleniny i dalších plodů je opravdu bohatá. Stejně jsou na tom i oblíbené „vlašáky“ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ větve ořešáků se doslova prohýbají. Ořechy ale jsou citlivé –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ snadno žluknou nebo zvlhnou, skladují-li se nevhodně. Přitom ale existuje jednoduchý trik, který jejich trvanlivost prodlouží dokonce až na tři roky, a to bez nutnosti zabírat si místo v mrazáku nebo spotřebovávat zavařovací sklenice.

„Vlašáky“ jako všelék

Vlašské ořechy přitom patří k nejvýživnějším druhům. Odedávna se cenily pro svou chuť i blahodárné účinky. Pocházejí z oblasti Persie, odkud se rozšířily do Evropy a poté do celého světa. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitaminů skupiny B, zinku, hořčíku a antioxidantů. Napomáhají ke snižování „nepřátelského“ cholesterolu. Díky svému složení zasytí na delší dobu a dodají cennou dávku přírodní energie.

Obrázek k článku: Jako čerstvě utržené: tipy na skladování vlašských ořechů
Foto: Uživatel Beteojoe200/Creative Commons/CC BY-SA, Článek o: Jako čerstvě utržené: tipy na skladování vlašských ořechů

Chlad, sucho a tma

Klíčem k úspěchu je správné prostředí: mělo by být chladné, suché a tmavé. Ořechy potřebují dýchat, tudíž je ideálním místem spíž nebo dobře větraná komora. Chcete-li, aby vám „vlašáky“ dlouho vydržely, skladujte je nevylouskané, skořápka chrání před vlhkostí, jádro tak zůstane v suchu, navíc bez přístupu kyslíku. Vyloupané oříšky je nutné dobře prosušit a uchovávat v uzavíratelných nádobách bez přístupu slunce.

Jak uchovávat ořechy?

Ořechová jádra ve správných nádobách vydrží při pokojové teplotě jen pár týdnů, v chladu i několik měsíců. Kdo chce mít jistotu, může oříšky dokonce i zamrazit, třeba v zipových sáčcích, takto vydrží plody zhruba rok. Dají se také nasucho zavařit, takto vydrží až dva roky. Existuje ale daleko praktičtější způsob, tip na něj navíc lze nalézt i v moderním prostředí sociálních sítí. Jak tedy prodloužit trvanlivost ořechů až na tři roky?

Moderní způsob

Přinášíme tip na moderní styl, díky kterému navíc ušetříte i spoustu místa. Stačí k tomu jediná drobnost, kterou už v dnešní době seženete za velice příznivou cenu: vakuová pumpa. Zavakuované ořechy vydrží až tři roky. Nejdříve je usušte například v troubě (nebo klidně i v sušičce na ovoce), poté vložte do vakuovacích sáčků a pomocí vakuovačky odsajte veškerý vzduch. Takto uzavřené balíčky můžete skladovat v potravinové skříni nebo komoře, aniž byste se museli bát vlhkosti či žluknutí.

Obrázek receptu na Sakrajdu aneb voňavý perníkový závin s povidly a ořechy - hutný, kořeněný, plný povidel, ořechů a vůně perníkového koření

Sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy. Hutnější, kořeněný, plný povidel, ořechů a vůně perníkového koření

Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami

Domácí kynutý hruškovec: Závin z kynutého těsta plněný hruškami

Zdroj: Autorský text, Healthline, ThePurposefulPantry

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest