Tyto sladké toasty, které mi připomínají žemlovku, jsou ideální, když máte chuť na teplý a sytý dezert nebo na sladkou snídani, ale nechce se vám péct. Celé kouzlo spočívá ve vrstvení – máslo, nadýchaný tvaroh s rumem a citrónovou kůrou a šťavnatá jablka se skořicí – a rychlém zapékání. Kontaktní gril nebo toustovač vytvoří křupavou kůrku a uvnitř zůstane lahodná, teplá náplň. Je to rychlé, jednoduché a neskutečně dobré!

Nejdřív se mi nezdálo, že by kontaktní gril dokázal vytvořit plnohodnotnou žemlovku. Přišla jsem ale na to, že nejdůležitější je příprava náplně. Nakonec se mi to podařilo, protože jsem vymačkala přebytečnou tekutinu z nastrouhaných jablek, aby toasty při zapékání neprovlhly a náplň nevytekla ven – a to bylo ono! Můj tip zní: Toustový chléb byste měli před plněním potřít máslem z obou stran, nejen kvůli chuti, ale i proto, aby se při zapékání krásně dozlatova a křupava opekl, a zároveň zabránil úniku náplně.

Recept na sladké toasty s tvarohem a jablky (rychlá žemlovka)

Celková délka přípravy: 15 minut
Doba zapékání: cca 4 minuty
Obtížnost: Velmi snadné

Počet porcí: 4 toasty (8 plátků toustového chleba)

Ingredience k přípravě rychlé žemlovky

  • 8 plátků toustového chleba
  • máslo (na potření a plnění)
  • Na tvarohovou náplň: 1 kostka tvarohu (tučného nebo polotučného), cukr krupice (podle chuti), nastrouhaná citronová kůra (z 1/2 citronu), kapka rumu
  • Na jablečnou náplň: 2 střední jablka (nastrouhaná), rozinky (namočené v rumu, volitelně), skořicový cukr, skořice (navíc, na posypání)

Jak jsem postupovala při přípravě sladkých toustů – rychlo-žemlovky

1. Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh v misce utřete nebo vyšlehejte s cukrem krupicí (podle chuti), nastrouhanou citrónovou kůrou a kapkou rumu, dokud nevznikne hladká, nadýchaná vrstva.

2. Jablka oloupejte, nastrouhejte a důkladně z nich vymačkejte přebytečnou šťávu, aby toasty nebyly mokré. Vmíchejte do nich rozinky (nejlépe namočené v rumu), skořicový cukr a ještě trochu mleté skořice.

3. Toustový chléb rozložte. Jednu stranu každého plátku potřete máslem.

Obrázek k receptu na tousty nasladko
Foto: Ilona Mikulecká, recept na tousty nasladko

4. Připravte si sendviče. Toust, který bude spodní vrstvou, otočte máslem dolů.

5. Na nepomazanou stranu chleba položte několik tenkých plátků másla.

6. Naneste silnou vrstvu ušlehaného tvarohu.

7. Přidejte vrstvu vymačkaných, nastrouhaných jablíček.

8. Jablka posypte skořicovým cukrem a případně ještě trochou skořice.

9. Přiklopte druhým plátkem toustového chleba – stranou s máslem nahoru.

10. Zapékání. Hotové toasty vložte do rozehřátého toustovače nebo kontaktního grilu a zapékejte přibližně 4 minuty, dokud nebudou zlatavé a křupavé. (Doba závisí na výkonu grilu).

11. Podávejte ihned, nejlépe posypané moučkovým cukrem nebo s kopečkem zakysané smetany.

Obrázek receptu na žemlovku s jablky.

Poctivá tvarohová žemlovka s jablky, skořicí a rozinkami

Tipy redakce

  • Nahraďte máslo tukem z pečení: Pro extra bohatou chuť můžete toasty potřít a plnit přepuštěným máslem (ghí), které má vyšší kouřový bod a dodá žemlovce oříškovou chuť.
  • Pro extra křupavost použijte tvrdší chléb: Místo klasického toustového chleba můžete použít i dva dny starou vánočku nebo chleba ve vajíčku. Sladká náplň se skvěle hodí k hutnějšímu základu.
  • Přidejte vlašské ořechy: Do jablečné nebo tvarohové směsi přidejte nasekané vlašské ořechy nebo mandle. Dodají dezertu potřebnou texturu a skvěle se hodí ke skořici.
  • Pro snadnější roztírání tvarohu použijte zakysanou smetanu: Pokud je váš tvaroh příliš hutný, vmíchejte do něj lžíci zakysané smetany nebo hustého jogurtu, aby byl krém vláčnější.
Recept na žemlovku z podzimních jablek

Žemlovka z podzimních jablek

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest