Cibule patří k základnímu stavebnímu kameni mnoha pokrmů. Některé recepty si prostě bez cibule jen těžko představíme. Krájení cibule nemusí nutně zahrnovat pláč. Existují jednoduché triky a brečet nebudete. Krájení cibule může vykouzlit vize kuchařů často v slzách. Příprava pokrmů s cibulí ale nemusí být tak bolestivá.

Prohlédněte si naše tipy, jak krájet cibuli bez slz. Zjistěte proč pláčeme a co se děje s cibulí, když do ní řízneme nožem.

Proč u krájení cibule pláčeme?

Jedná se o obranný mechanismus rostliny, která se brání proti svým přirozeným nepřátelům v přírodě. Takže to, že se nechce stát naším obědem, je až druhotné. Při krájení cibule se uvolňují určité látky, které způsobují podráždění nervů kolem očí a dráždění rohovky samotné. Tyto sloučeniny se skládají z methioninu a cystinu, které jsou součástí rodiny aminokyselin. Když je cibule nakrájena na plátky nebo kostičky, buňky cibule uvolňují tyto sloučeniny do vzduchu. Když k tomu dojde, „enzym“ pracuje na přeměně aminokyselin na slzotvorné sloučeniny. Tato forma kyseliny sírové dráždí oči a způsobuje jejich slzení. Často tak musíme přerušit vaření a přípravu samotné cibule a utřít si naše slzavé údolí.

Jak nebrečet u krájení cibule – nápady a doporučení

Vzhledem k tomu, že je cibule opravdu nepostradatelnou ingrediencí, vyplatí se prozkoumat možnosti, jak neplakat. Rad a postupů, jak se vyvarovat brečení při krájení cibule je spoustu. Někdo říká rozpůlit cibuli i s kořenem. Jiní říkají loupat a pak přepůlit. Základem by měl být určitě ostrý nůž, aby při přepůlení a následném krájení docházelo k co nejmenšímu poškození cibule. Je možné používat také vykrajovátko. Tím snížíme uvolňování dráždivých enzymů. Někdo říká, že je lepší dýchat nosem než pusou.

Rady jak krájet cibuli bez slz

Zkuste si vybrat jednu z rad, jak eliminovat slzy při krájení cibule.

  1. základem je krájení cibule opravdu ostrým nožem. Krájíme cibuli ostrým nožem, abychom cibuli co nejméně poškodili a docházelo k menšímu uvolňování dráždivých látek.
  2. cibuli ochlaďte. Cibuli je možné před krájením chladit v lednici, zmenší se tak rozptyl slzotvorných látek při krájení. Použít můžete na chvilku i mrazák nebo misku s ledovou vodou.
  3. namočte cibuli před krájením do vody.
  4. používání ventilátoru a brýlí je už spíše rada z kategorie sci-fi
  5. pomáhá proti slzení žvýkání chleba nebo žvýkačky? U některých lidí tato metoda snižuje pocit štípání a slzení. Ovšem jako spolehlivou bychom tuto metodu pro každého doporučit nemohli.

Jakou zvolíte metodu je na Vás. Občas bývá jednodušší těch 10 vteřin u jedné cibule vydržet. Ale u některých cibulí může být krájení opravdu nepříjemné a co teprve, když musíme cibulí nakrájet deset 🙂

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest