Rýže, ač původně plodina exotická, v našich kuchyních dávno zdomácněla. Každému se ale asi někdy stalo, že místo sypké dobroty uvařil lepivé cosi. Ano, lepkavá rýže sice je skvělou specialitou, ovšem to se jedná o speciální druh. Dokonale sypké rýže docílíte snadno, stačí znát pár jednoduchých kuchařských fíglů, o něž se s vámi rádi podělíme. Ani při delším vaření se vám pak nestane, že by se jednotlivá zrnka slepila.
Chuť a zdraví v zrnkách
Nejčastěji využívaná bílá rýže je snadno stravitelná a vhodná při dietách nebo zažívacích potížích, hnědá či natural rýže zase obsahuje více vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálů. Basmati má nízký glykemický index. Chcete-li zlepšit vstřebávání živin a dodat jídlu plnější chuť, můžete k rýži přidat trochu kvalitního tuku, například olivového oleje nebo ghí.

Proč se rýže rozvaří
K nejčastějším chybám patří příliš velké množství vody. Zrnka pak nemají šanci ji pořádně vstřebat, což vede k tomu, že se vaří v přebytku tekutiny, praskají a ztrácejí tvar. Problémem bývá i dlouhé nebo příliš pomalé vaření. Je-li teplota moc nízká, škrob se uvolňuje pomalu, rýže se rozpadá a lepí. Stejně tak škodí i časté míchání, které narušuje povrch zrn a vede k uvolňování škrobu.
Když už se rýže rozvaří
I rozvařená rýže jde zachránit, nevyhazujte ji. Je-li jen mírně měkká, pomůže rychlé scezení a důkladné okapání. Můžete ji též rozprostřít na plech vyložený pečicím papírem a několik minut sušit v troubě při 100–120 °C. Teplo odstraní přebytečnou vlhkost a zrna se opět oddělí. Pokud je rýže rozvařená zcela, použijte ji do jiných jídel. Skvěle se hodí do zeleninových karbanátků, na plnění paprik nebo do krémového rizota. Dalším povařením v mléce vám také vznikne jednoduchá kaše vhodná třeba na snídani.
Čemu se vyhnout
Aby byla rýže vždy sypká, je klíčové dbát na její správný poměr vůči vodě. Obvykle se uvádí 1 díl rýže na 1,5 až 2 díly vody. Příliš mnoho tekutiny by bylo cestou k rozvaření. Důležitá je i velikost hrnce, protože rýže potřebuje k rovnoměrnému uvaření prostor. Během vaření se také vyhněte míchání, stejně tak sůl nasypte včas – přidáte-li ji později, nasáknou zrna více vody a rýže ztratí jemnost.
Pod pokličkou
Používejte kvalitní hrnec s masivním dnem a dobře těsnící poklicí, která udrží páru. Po uvaření rýži nemíchejte, ale nechte 5–10 minut dojít pod pokličkou. Pára totiž celý proces dokončí a zrna zůstanou sypká. Každý druh rýže vyžaduje maličko jiný přístup – basmati či jasmínová potřebují méně vody a kratší var. Připravujete-li rýži častěji, můžete také zauvažovat o koupi rýžovaru.
Česká kuřecí čína pro náročné: Rychle, chutně a levně. Křehké maso, výrazná omáčka a rýže
Paprika plněná po zahradnicku: Pečená v kastrůlku v pečence
Zdroj: Autorský tex, Healthline