Štola není klasické české pečivo, ale když se začala prodávat v našich českých obchodech a my jsme jí ochutnali, začala jsem zkoumat, co to je štola a odkud vlastně toto pečivo pochází. Kdo jí někdy ochutnal, tak ví, že je to hodně sladký dezert, plný kandovaného ovoce a většinou marcipánu. Já vám ale prozradím moje zkušenosti právě se štolou.
Poprvé jsem štolu objevila před pár lety samozřejmě v obchodě a tak jsme jí doma ochutnali. Poprvé jsem jí pekla vloni o Vánocích a hledala ten nejlepší recept. Nakonec jsem upekla asi týden nebo dva před Vánoci marcipánovou s kandovaným ovocem a obalila v moučkovém cukru, řádně zabalila a nechala do Vánoc v chladu. Samotná jsem čekala jaký výsledek bude, ale div se světě, ona vám byla výborná. Všichni jí chválili, dokonce po Vánocích u nás byla návštěva z Německa a ochutnávali zbytek štoly.
Kluci říkali, že si štolu taky koupili, ale prý ta moje je o hodně chutnější, než byla ta kupovaná. A proč jsem vzpomněla právě Německo, protože shodou okolností štola pochází z Německa a je to jejich tradiční sváteční pečivo a připravuje se hlavně o Vánocích. U nich je známá pod názvem “Christstollen” a dozvěděla jsem se, že pochází až ze 14. století. A víte co štola symbolizuje? Údajně Ježíška zabaleného v plenkách. Proto má tvar jaký má a je hodně sypaná moučkovým cukrem. Tak si jí zkusíte také upéct? Myslím, že si jí prostě můžeme upéct kdykoliv, kdy je na ní chuť.
Recept na tradiční německé pečivo nazývané štola
Ingredience na štolu, kterou si upečete doma
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balaček vanilkového cukru
- 180 g moučkového cukru
- 250 g tvarohu (kostka z alobalu)
- 200 g změklého másla
- 2 vejce
- šťáva a kůra z půl citrónu
- kandované ovoce dle chuti a fantazie (rozinky, brusinky, ananas, višně, třešně ) nebo několik týdnů namočené v griotce nebo rumu
- marcipánová, mandlová, ořechová hmota (co kdo má rád)
Postup přípravy štoly
1. Z ingrediencí zaděláme těsto, které můžeme spojit hnětením v robotu anebo ručně.
2. Z těsta vytvarujeme váleček a mírně dlaní promáčkneme z obou stran cca 2 cm od okraje a po celé délce dáme zvolenou hmotu.
3. Přehneme přes sebe a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Vyzkoušíme píchnutím špejle, zda štola nelepí.
4. Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a obalíme řádně v moučkovém cukru.
Doporučení ke skladování
Štolu doporučuji upéct minimálně týden před plánovaným podáváním, aby byla měkká, vláčná a chutě se spojily.

Tvarohová štola měkká ihned po upečení
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI
Doporučuji skladovat zabalenou ve folii v chladu.