Z různých druhů dýní se u nás v poslední době začalo vařit a péct ve velkém stylu. Kdysi jsem znala pouze dýni, která nám rostla na zahradě a dělali jsme z ní omáčku se smetanou s karbanátkem anebo s volským okem. Ani přesně nevím, jaký typ dýně to byl, byla jsem dítě, ale v prodeji jí nemůžu najít a když jsem toto jídlo zkoušela z jakékoliv dýně, nebylo to úplně ono. Tu správnou chuť to nikdy úplně nemá.

Nicméně vařím a peču z jiných druhů dýní a nejčastěji je to dýně hokaido, případně máslová dýně, které lze koupit a vypěstovat na zahrádce. Z dýně hokaido je napsaných spousta receptů na polévky, omáčky a různé pokrmy, dokonce i koláče. My doma máme nejradši krémovou polévku a omáčku. V Česku se ale vyskytují i jiné druhy dýní, kromě Hokkaidó je to dýně máslová, špagetová, muškátová a Goliáš, která dorůstá do obřích rozměrů.

Kromě využití v kuchyni se dýně používají na výrobu semen a oleje. Dále se používají jako dekorace, hlavně v období Halloweenu se z nich vyřezávají pověstné masky. My se ale zaměříme na dnešní recept, kterým je velice chutný kompletní oběd, který můžete uvařit jak pro svoji rodinu, tak i klidně při nějaké slavnostnější příležitosti.

Recept na kompletní oběd: Omáčka z dýně Hokkaidó s kuřecím motýlkem z prsu a bazalkovým knedlíkem

Ingredience na vymazlený oběd i pro slavnostní příležitosti

Kuřecí motýlek z prsu

  • kuřecí prsa (celý motýlek s kostí)
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • česnek dle chutí
  • sůl a mletý kmín dle chuti
  • snítek bazalky a rozmarýnu
  • grilovací koření dle chutí
  • špetka zázvoru
  • 1 kávová lžička chilli omáčky
  • 1 cibule
  • trochu vývaru nebo vody na podlití

Omáčka z dýně Hokkaidó

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olej na pečení
  • smetana dle chuti
  • sůl a bílý pepř dle chuti

Kynutý houskový knedlík s bazalkou vařený v páře

  • 400 g polohrubé mouky
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 250-300 ml vody
  • půl kávové lžičky soli
  • špetka cukru na kvásek
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • hrst čerstvé sekané bazalky
  • 2 starší housky (může být bílá i celozrnná)

Postup přípravy skvělého obědového menu, nejen pro sváteční příležitost

1. V první řadě si připravíme kvásek na kynuté těsto a to smícháním špetky cukru, lžíce mouky, asi 2 dl vlažné vody a droždí. Kvásek necháme vzejít v teple asi 15 minut.

2. V misce smícháme mouku se solí, přidáme žloutky, olej a vodu, nakonec hotový kvásek a uhněteme vláčné těsto, které necháme přikryté v teple kynout asi 1 hodinu.

Obrázek receptu na dýňovou roládu s krémem uvnitř.

Krémová dýňová roláda s máslem a jemným sýrem mascarpone

3. Housky si nakrájíme na drobné kostičky a restujeme je na másle, bazalku drobně nasekáme. Těsto vyndáme na vál, zahněteme do něj kostičky housek a bazalku a vytvarujeme dvě šišky.

4. Šišky necháme ještě asi 20 minut kynout a pak je vaříme v páře (nebo v parním hrnci) cca 15 minut. Hotové knedlíky propíchneme špejlí a potřeme olejem.

Hotový knedlík potřeme olejem a nakrájíme na plátky.
Foto: cooky.cz, Hotový knedlík potřeme olejem a nakrájíme na plátky.

5. Kuřecí prso s kostí (celého motýlka) omyjeme a osušíme. Připravíme si marinádu z oleje a ostatních ingrediencí k tomu určených. Maso do marinády namočíme a necháme naložené asi 3 hodiny v chladu.

Hotové motýlky necháme mírně zchladit a nakrájíme na plátky.
Foto: cooky.cz, Hotové motýlky necháme mírně zchladit a nakrájíme na plátky.

6. Po vyndání dáme do zapékací mísy, podsypeme nakrájenou cibulí a podlijeme vývarem nebo vodou. Pečeme v troubě přikryté do měkka. Po mírném vychlazení nakrájíme na plátky.

7. Dýni umyjeme, nakrájíme na kusy, přidáme nakrájenou cibuli a stroužky česneku, zakápneme olejem a upečeme v troubě do měkka.

8. Po upečení to celé rozmixujeme, přidáme dle chuti smetanu, sůl a bílý pepř.

Hlavní obrázek dýňové polévky

Zimní dýňová polévka s batáty a dýňovými semínky

Servírování

Jídlo podáváme jako oběd nebo večeři pro rodinu, ale i jako slavnostní oběd na rodinné oslavy.

Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest