Z různých druhů dýní se u nás v poslední době začalo vařit a péct ve velkém stylu. Kdysi jsem znala pouze dýni, která nám rostla na zahradě a dělali jsme z ní omáčku se smetanou s karbanátkem anebo s volským okem. Ani přesně nevím, jaký typ dýně to byl, byla jsem dítě, ale v prodeji jí nemůžu najít a když jsem toto jídlo zkoušela z jakékoliv dýně, nebylo to úplně ono. Tu správnou chuť to nikdy úplně nemá.
Nicméně vařím a peču z jiných druhů dýní a nejčastěji je to dýně hokaido, případně máslová dýně, které lze koupit a vypěstovat na zahrádce. Z dýně hokaido je napsaných spousta receptů na polévky, omáčky a různé pokrmy, dokonce i koláče. My doma máme nejradši krémovou polévku a omáčku. V Česku se ale vyskytují i jiné druhy dýní, kromě Hokkaidó je to dýně máslová, špagetová, muškátová a Goliáš, která dorůstá do obřích rozměrů.
Kromě využití v kuchyni se dýně používají na výrobu semen a oleje. Dále se používají jako dekorace, hlavně v období Halloweenu se z nich vyřezávají pověstné masky. My se ale zaměříme na dnešní recept, kterým je velice chutný kompletní oběd, který můžete uvařit jak pro svoji rodinu, tak i klidně při nějaké slavnostnější příležitosti.
Recept na kompletní oběd: Omáčka z dýně Hokkaidó s kuřecím motýlkem z prsu a bazalkovým knedlíkem
Ingredience na vymazlený oběd i pro slavnostní příležitosti
Kuřecí motýlek z prsu
- kuřecí prsa (celý motýlek s kostí)
- 4 polévkové lžíce oleje
- česnek dle chutí
- sůl a mletý kmín dle chuti
- snítek bazalky a rozmarýnu
- grilovací koření dle chutí
- špetka zázvoru
- 1 kávová lžička chilli omáčky
- 1 cibule
- trochu vývaru nebo vody na podlití
Omáčka z dýně Hokkaidó
- 1 dýně Hokkaidó
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- olej na pečení
- smetana dle chuti
- sůl a bílý pepř dle chuti
Kynutý houskový knedlík s bazalkou vařený v páře
- 400 g polohrubé mouky
- půl kostky čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 250-300 ml vody
- půl kávové lžičky soli
- špetka cukru na kvásek
- 2 polévkové lžíce oleje
- hrst čerstvé sekané bazalky
- 2 starší housky (může být bílá i celozrnná)
Postup přípravy skvělého obědového menu, nejen pro sváteční příležitost
1. V první řadě si připravíme kvásek na kynuté těsto a to smícháním špetky cukru, lžíce mouky, asi 2 dl vlažné vody a droždí. Kvásek necháme vzejít v teple asi 15 minut.
2. V misce smícháme mouku se solí, přidáme žloutky, olej a vodu, nakonec hotový kvásek a uhněteme vláčné těsto, které necháme přikryté v teple kynout asi 1 hodinu.

Krémová dýňová roláda s máslem a jemným sýrem mascarpone
3. Housky si nakrájíme na drobné kostičky a restujeme je na másle, bazalku drobně nasekáme. Těsto vyndáme na vál, zahněteme do něj kostičky housek a bazalku a vytvarujeme dvě šišky.
4. Šišky necháme ještě asi 20 minut kynout a pak je vaříme v páře (nebo v parním hrnci) cca 15 minut. Hotové knedlíky propíchneme špejlí a potřeme olejem.
5. Kuřecí prso s kostí (celého motýlka) omyjeme a osušíme. Připravíme si marinádu z oleje a ostatních ingrediencí k tomu určených. Maso do marinády namočíme a necháme naložené asi 3 hodiny v chladu.
6. Po vyndání dáme do zapékací mísy, podsypeme nakrájenou cibulí a podlijeme vývarem nebo vodou. Pečeme v troubě přikryté do měkka. Po mírném vychlazení nakrájíme na plátky.
7. Dýni umyjeme, nakrájíme na kusy, přidáme nakrájenou cibuli a stroužky česneku, zakápneme olejem a upečeme v troubě do měkka.
8. Po upečení to celé rozmixujeme, přidáme dle chuti smetanu, sůl a bílý pepř.

Zimní dýňová polévka s batáty a dýňovými semínky
Servírování
Jídlo podáváme jako oběd nebo večeři pro rodinu, ale i jako slavnostní oběd na rodinné oslavy.
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI