Vánoční štola má svůj původ v Německu a její další názvy jsou symbolem jejího historického významu. V překladu se jí kromě Vánoční říkalo Kristova štola, Drážďanská štola, Máslová štola, Kristův chléb. Její názvy se lišily podle regionů a historie, ale všechny odrážejí vánoční atmosféru a duchovní tradice spojené s tímto pečivem.

Běžná štola je pečivo, které je lepší nechat 2-3 dny odležet, aby byla akorát na jezení. Proto si zkusíme upéct její tvarohovou variantu, která je měkká téměř ihned po upečení.

Recept na Tvarohovou štolu, která nepotřebuje odležet a je k jídlu ihned po upečení

Ingredience na přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balíček vanilkového curu
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 3 PL rumu
  • 250 g másla
  • 80 g másla na potření
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g sekaných mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry
  • moučkový cukr na posypání

Postup

1. Do větší misky prosejeme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr, vejce, tvaroh, rum a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto.

2. Do těsta zapracujeme rozinky z rumu, mandle a kandovanou citrónovou kůru. Vypracované těsto přikryjeme a necháme nejméně půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Vypracujeme těsto, které. necháme odpočívat.
Vypracujeme těsto, které necháme odpočívat.

3. Z těsta vytvoříme cca 3 cm silný obdélník, který přeložíme a vytvarujeme štolu.

Uděláme placku a přeložíme na štolu.
Uděláme placku a přeložíme na štolu.

4. Štolu přeložíme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 1 hodinu.

Přendáme na plech a pečeme v troubě.
Přendáme na plech a pečeme v troubě.

5. Po upečení štolu vyndáme, potřeme rozpuštěným máslem a řádně posypeme ze všech stran moučkovým cukrem.

Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Štolu necháme úplně vychladnout, zabalíme do folie a uložíme na suché místo. Tato tvarohová ale nepotřebuje odstát 2 týdny, můžeme jí konzumovat ihned.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest