Vánoční štola má svůj původ v Německu a její další názvy jsou symbolem jejího historického významu. V překladu se jí kromě Vánoční říkalo Kristova štola, Drážďanská štola, Máslová štola, Kristův chléb. Její názvy se lišily podle regionů a historie, ale všechny odrážejí vánoční atmosféru a duchovní tradice spojené s tímto pečivem.
Běžná štola je pečivo, které je lepší nechat 2-3 dny odležet, aby byla akorát na jezení. Proto si zkusíme upéct její tvarohovou variantu, která je měkká téměř ihned po upečení.
Recept na Tvarohovou štolu, která nepotřebuje odležet a je k jídlu ihned po upečení
Ingredience na přípravu
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 1 balíček vanilkového curu
- 2 vejce
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 3 PL rumu
- 250 g másla
- 80 g másla na potření
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 100 g sekaných mandlí
- 50 g kandované citronové kůry
- moučkový cukr na posypání
Postup
1. Do větší misky prosejeme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr, vejce, tvaroh, rum a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto.
2. Do těsta zapracujeme rozinky z rumu, mandle a kandovanou citrónovou kůru. Vypracované těsto přikryjeme a necháme nejméně půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
3. Z těsta vytvoříme cca 3 cm silný obdélník, který přeložíme a vytvarujeme štolu.
4. Štolu přeložíme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 1 hodinu.
5. Po upečení štolu vyndáme, potřeme rozpuštěným máslem a řádně posypeme ze všech stran moučkovým cukrem.
Štolu necháme úplně vychladnout, zabalíme do folie a uložíme na suché místo. Tato tvarohová ale nepotřebuje odstát 2 týdny, můžeme jí konzumovat ihned.