Miláčkem českých kuchyní se stal tento koláč už přes mnoha desetiletí. Přesný původ není známý, ale recept koluje v sešitech kuchařů a hospodyněk 80. a 90. let. Jeho kouzlo spočívá v kontrastu barev a vrstev, ze kterých se koláč skládá. Jemné těsto, tvarohová náplň, tmavé vlnky a malinová červená vrstva. Malinový koláč vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná.

Nejlepší na něm je to, že není příliš sladký a upečený je z docela zdravých surovin, bez cukru, mouky, z tvarohu a malin. Oblíbený je protože je lehoučký, jako obláček, vzhledově krásný, druhý den ještě vláčnější a variabilní, jelikož můžete zaměnit maliny za jiné ovoce. Dezert je ideální na oslavy, pro návštěvu, anebo jen tak ke kávě či čaji.

Recept na trochu zdravější koláč s tvarohem a malinami

Ingredience potřebné na přípravu Tvarohově-malinového vlnobytí

  • 1 kg tvarohu
  • 4 lžíce krupičky
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 100 g erythritolu (já používám jako sladidlo Stevii)
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g bio ovesných sušenek
  • 250 g malin
  • 100 g másla

Postup přípravy malinového koláče

1. Bio ovesené sušenky rozmixujte na jemnou drobenku. K drobence přidáme rozpuštěné máslo a smícháme dohromady, aby nám vzniklo těsto.

2. Těsto z drobenky a másla navrstvíme do zapékací misky vystlané pečícím papírem a zarovnáme.

Drobenku ze sušenek navrstvíme a zapečeme.
Zdroj: gesundesabnehmen, Drobenku ze sušenek navrstvíme a zapečeme.

3. Troubu vyhřejeme na 160 stupňů a korpus v ní pečeme 5 minut.

4. Vejce si oddělíme a z bílků ušleháme šlehačem tuhý sníh. Sníh necháme stranou.

5. V jiné mise si ke žloutkům přimícháme sladidlo a vanilkový extrak a vyšleháme do nadýchané pěny.

6. Přidáme tvaroh, krupici a citronovou šťávu, všechno spolu vyšleháme a přidáme vyšlehaný sníh z bílků, který opatrně vmícháme do tvarohové směsi.

 Připravíme si tvarohovou vrstvu.
Zdroj: gesundesabnehmen, Připravíme si tvarohovou vrstvu.

7. Do jiné misky oddělíme 1/3 těsta a vmícháme do ní 1 lžičku kakaa. Znovu rozšleháme.

8. Na zapečený korpus naneseme polovinu bílé tvarohové směsi. Opatrně na něj naneseme kakaovou tvarohovou vrstvu a zahladíme.

Na bílou hmotu nalijeme hmotu kakaovou.
Zdroj: gesundesabnehmen, Na bílou hmotu nalijeme hmotu kakaovou.

9. Na kakaovou vrstvu poklademe maliny, které lehce vtlačíme do těsta, aby vznikla při pečení vlna.

Na kakaovou hmotu nalijeme zbytek bílé tvarohové hmoty a poklademe jahody, které jemně zatlačíme.
Zdroj: gesundesabnehmen, Na kakaovou hmotu nalijeme zbytek bílé tvarohové hmoty a poklademe jahody, které jemně zatlačíme.

10. Jako další vrstvu přidáme zbytek bílé tvarohové směsi.

11. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 55 minut. Po upečení necháme půl hodiny chladit.

Zbývající maliny nasekáme a přidáme jako poslední vrstvu, kterou posypeme moučkovým cukrem.

Koláč po vychladnutí ozdobíme zbytkem nasekaných malin a posypeme Moučkovým cukrem.
Zdroj: gesundesabnehmen, Koláč po vychladnutí ozdobíme zbytkem nasekaných malin a posypeme Moučkovým cukrem.

pozn.: částečně upraveno AI

Obrázek receptu na Letní malinovou náladu

Rychlý malinový koláč do kulaté formy: Letní malinová nálada, která voní prázdninami u babičky

Obrázek receptu na Lesní ovoce v kefírovém těstě, nebo kefírová buchta s lesním ovocem

Vláčná kefírová buchta s lesním ovocem: jednoduchý zákusek plný jahod, malin, ostružin a borůvek

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest