Tvarohových koláčů můžete připravit obrovské množství, existuje totiž nespočet různých receptů. Tneto recept pochází z belgické rodiny, konkrétně od babičky Freidelové z Burselu. Ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý a chutný recept s jemných citronovým nádech. Není potřeba řešit žádnou náplň, protože toto tvarohové těsto není vůbec suché a je velmi chutné.
Celý koláč je velmi lahodný ihned po upečení i druhý den klidně samotný. Nic ovšem nezkazíte, pokud ho hostům naservírujete s nějakých červeným ovocem, jako maliny, rybíz nebo borůvky. Abychom zachovali autenticitu receptu podle babičky Freidelové, použijeme odtučněný tvaroh, díky kterému bude koláč lehčí a přijatelnější pro zachování našich rozměrů.
Přemýšleli jste někdy, Proč je tvaroh vlastně tak zdravý?
Jde o bohatý zdroj vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, zinku a také aminokyseliny lyzin. Najdeme v něm také spoustu vitámínů, zejména B6, B12, A, C, D, E a také kyselinu listovou. Věřte tomu nebo ne, tvaroh obsahuje také betakaroten, pro zdravou pokožku a zrak.
Moje doporučení: Pečte 60 minut. Po 30 minutách zkontrolujte vršek dortu a přikryjte ho kolečkem promaštěného papíru, aby se nepřipálil. Po upečení vyjměte z trouby – možná se Vám bude zdát trochu vratký, ale nemusíte panikařit. Po vychladnutí ztuhne.
Recept na tvarohový koláč
Potřebné vybavení
- 1 Kulatá tvarohová forma
- 2 mísy
Suroviny
- 1 kg Odtučněného tvarohu
- 250 g Másla
- 350 g Cukru
- 6 ks Vajec
- 1 sáček Vanilkového cukru
- 1 lžíce Citronové šťávy
- 8 lžic Krupice
- 2 lžíce Smetany
- Kůra z půlky citronu
- Špetka soli
Postup
- Dáme si rovnou předehřát troubu na 150 °C.
- Formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
- U všech vajec si oddělíme žloutky od bílků.
- 5 žloutků si dáme do misky a smícháme je s máslem a cukrem.
- Vedle si smícháme tvaroh, citronovou šťávu a krupici
- Z bílků si se solí ušleháme tuhou bílou pěnu, kterou vmícháme následně do tvarohu.
- Nakonec tvarohovou směs opatrně smícháme se směsí z másla a žloutků.
- Těsto dáme do dortové formy.
- Poslední zbylý žloutek rozšleháme se smetanou a polejeme povrch těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě nejdříve 30 minut.
- Poté vrch dortu zakryjeme pečícím papírem, aby se nespálil a pečeme dalších 30 minut.