5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tvarohových koláčů můžete připravit obrovské množství, existuje totiž nespočet různých receptů. Tneto recept pochází z belgické rodiny, konkrétně od babičky Freidelové z Burselu. Ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý a chutný recept s jemných citronovým nádech. Není potřeba řešit žádnou náplň, protože toto tvarohové těsto není vůbec suché a je velmi chutné.

Celý koláč je velmi lahodný ihned po upečení i druhý den klidně samotný. Nic ovšem nezkazíte, pokud ho hostům naservírujete s nějakých červeným ovocem, jako maliny, rybíz nebo borůvky. Abychom zachovali autenticitu receptu podle babičky Freidelové, použijeme odtučněný tvaroh, díky kterému bude koláč lehčí a přijatelnější pro zachování našich rozměrů.

Přemýšleli jste někdy, Proč je tvaroh vlastně tak zdravý?

Jde o bohatý zdroj vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, zinku a také aminokyseliny lyzin. Najdeme v něm také spoustu vitámínů, zejména B6, B12, A, C, D, E a také kyselinu listovou. Věřte tomu nebo ne, tvaroh obsahuje také betakaroten, pro zdravou pokožku a zrak.

Moje doporučení: Pečte 60 minut. Po 30 minutách zkontrolujte vršek dortu a přikryjte ho kolečkem promaštěného papíru, aby se nepřipálil. Po upečení vyjměte z trouby – možná se Vám bude zdát trochu vratký, ale nemusíte panikařit. Po vychladnutí ztuhne.

Zdroj obrázku: londoneats, Recept na tvarohový koláč podle babičky Feidelové.

Recept na tvarohový koláč

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas vaření 1 hodina
Porcí 1 koláč
Pečeme tvarohový koláč podle babičky Freidelové, délka pečení 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 1 Kulatá tvarohová forma
  • 2 mísy

Suroviny

  • 1 kg Odtučněného tvarohu
  • 250 g Másla
  • 350 g Cukru
  • 6 ks Vajec
  • 1 sáček Vanilkového cukru
  • 1 lžíce Citronové šťávy
  • 8 lžic Krupice
  • 2 lžíce Smetany
  • Kůra z půlky citronu
  • Špetka soli

Postup 

  • Dáme si rovnou předehřát troubu na 150 °C.
  • Formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
  • U všech vajec si oddělíme žloutky od bílků.
  • 5 žloutků si dáme do misky a smícháme je s máslem a cukrem.
  • Vedle si smícháme tvaroh, citronovou šťávu a krupici
  • Z bílků si se solí ušleháme tuhou bílou pěnu, kterou vmícháme následně do tvarohu.
  • Nakonec tvarohovou směs opatrně smícháme se směsí z másla a žloutků.
  • Těsto dáme do dortové formy.
  • Poslední zbylý žloutek rozšleháme se smetanou a polejeme povrch těsta.
  • Pečeme v předehřáté troubě nejdříve 30 minut.
  • Poté vrch dortu zakryjeme pečícím papírem, aby se nespálil a pečeme dalších 30 minut.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Belgická
Klíčové slovo: tvaroh, tvarohový koláč


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest