Hledáte rychlý a osvěžující dezert (nejen) do teplých dnů, který je bez zdlouhavého pečení a chutná neuvěřitelně lehce a krémově? Tento tvarohový dort s ovocem a piškoty je trefou do černého! Tři vaničky tvarohu tvoří bohatou a nadýchanou náplň, kterou skvěle doplní lehce nakyslé a osvěžující ovoce. Je to ideální a rychlý dezert, když vás přepadne chuť na něco sladkého.

Z vlastní zkušenosti bych ráda upozornila na jednu věc, kterou dělala moje babička a kterou doporučuji i vám, pokud chcete extra sytou krémovou náplň. Babička přidávala do tvarohové směsi ještě půlku másla a žloutek. Tím se krém stal výrazně tučnější a sametovější. Je to samozřejmě jen na vás, ale pokud si potrpíte na opravdu vydatné dezerty, určitě to zkuste! Můj tip zní: Piškoty na dně formy doporučuji lehce pokropit ovocnou šťávou z kompotu (v mém případě meruňkovou), aby byly vláčnější a lépe se krájely.

Top recept na nepečený tvarohový dort s meruňkami a želatinou

  • Celková délka přípravy: přibližně 25 minut (aktivní příprava)
  • Délka tuhnutí v lednici: minimálně 4 až 6 hodin (nejlépe přes noc)
  • Počet porcí: 1 dort (dortová forma o průměru 24 až 26 centimetrů)

Ingredience k přípravě nepečeného tvarohového dortu

Tvarohová náplň:

  • 3 balení tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
  • 1 sáček vanilkového cukru (přibližně 20 gramů)
  • Cukr krupice nebo moučkový dle chuti (doporučuji 3 až 5 lžic)
  • 1,5 decilitru mléka (na rozmixování)

Želatinová vrstva:

  • 1 sáček želatiny v prášku
  • 1 decilitr mléka (na rozpuštění želatiny)

Korpus:

  • Cukrářské piškoty (přibližně 1,5 až 2 balení)
  • Ovoce (například zavařené meruňky, ale lze použít i čerstvé ovoce jako jahody, maliny, banány)
  • 2 až 3 lžíce kakaa

Jak postupovat při přípravě tvarohového dortu s meruňkami

1. Ve velké míse nebo v mixéru rozmixujte 3 balení tvarohu ve vaničce, 1 sáček vanilkového cukrucukr dle chuti a 1,5 decilitru mléka. Vytvořte hladkou a jemnou směs.

2. Do malého kastrůlku nalijte 1 decilitr mléka a vmíchejte sáček želatiny v prášku. Směs zahřívejte na nízkém plameni, dokud se želatina zcela nerozpustí. Nesmí se vařit! Želatina musí být jen teplá.

3. Teplou rozpuštěnou želatinu pomalu přidejte do rozmixované tvarohové směsi a vše důkladně promíchejte.

Obrázek k receptu na nepečený tvarohový dort s meruňkami
Foto: Cooky.cz, recept na nepečený tvarohový dort s meruňkami

4. Připravte si dortovou formuDno formy vyložte vrstvou piškotů. Piškoty můžete lehce pokropit ovocnou šťávou nebo mlékem.

5. Na piškoty nakrájejte ovoce. Já jsem použila zavařené meruňky (předem okapané), ale můžete dát jakékoliv ovoce, které máte rádi.

6. Na vrstvu ovoce nalijte přibližně polovinu tvarohové směsi.

7. Na tvarohovou vrstvu opět naskládejte vrstvu piškotů a ovoce.

8. Do zbylé tvarohové směsi vmíchejte 2 až 3 lžíce kakaa, dokud nezískáte jednotnou tmavou barvu.

9. Kakaovou směs nalijte na poslední vrstvu piškotů a ovoce.

10. Dort uložte do lednice a nechte ho ztuhnout minimálně 4 až 6 hodin, nejlépe však přes noc.

Obrázek receptu na tvarohový dort s čokoládou

Tvarohovým dort s jemným krémem a čokoládou

Tipy redakce

  • Želatina pro dokonalé ztuhnutí: Při rozpouštění želatiny v mléce nepřekročte teplotu 60 stupňů. Želatina nesmí vařit, jinak ztratí svou želírovací schopnost. Horkou směs vlijte do tvarohu pomalu za stálého míchání.
  • Ovocná vrstva pro svěžest a kontrast: Využijte kyselejší ovoce (meruňky, rybíz, třešně), které skvěle vyváží sladkou a hutnou tvarohovou náplň. Díky ovoci chutná dort velmi svěže.
  • Vláčné piškoty díky šťávě: Pro vláčnější základ piškoty namočte do ovocné šťávy z kompotu, nebo je lehce pokropte mlékem či rumem. Tím se dort bude lépe krájet a piškoty nebudou suché.
  • Tučná náplň z babiččiny kuchařky: Pro opravdu výjimečnou a sytou konzistenci můžete do tvarohové směsi přidat půlku rozpuštěného másla a jeden žloutek. Směs získá bohatší chuť a bude krémovější.
Obrázek k receptu na slzičkový dort

Tvarohový dort známý jako „slzičkový“ s mandarinkami a sněhovou čepicí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest