Sloní slza je efektní dezert, který svým netradičním názvem a tvarem na řezu okamžitě zaujme. Název vznikl podle typického řezu této čokoládové rolády, který připomíná tvar slzy, a s trochou fantazie i sloní. Přestože působí slavnostně a propracovaně, její příprava není složitá a zvládne ji každý, kdo má alespoň trochu zkušeností s pečením rolád.
Uvnitř se ukrývá vláčný kakaový piškot, který obepíná jemný smetanový krém a celý střed tvoří banán. Právě kombinace čokoládového těsta, lehkého krému a ovoce dělá z tohoto dezertu vyváženou a osvěžující pochoutku, která je ideální na slavnostní stůl i jako víkendové potěšení.
Recept na Sloní slzu neboli čokoládovou roládu s banánem a krémem
Délka pečení v troubě cca 10 minut.
Ingredience pro přípravu čokoládového piškotu
- 6 vajec
- 5 lžic cukru
- 40 g kakaa
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka prášku do pečiva
Co budete potřebovat na smetanový krém
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic horkého mléka
- 200 g másla
- 2 vanilkové cukry
- čokoláda na polití
- banán
Postup přípravy čokoládové rolády
1. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně k nim přimícháme kakao, mouku a prášek do pečiva.
2. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme k ostatním surovinám, abychom získali hladké těsto.
3. Připravíme si plech s pečicím papírem, který vymažeme a vysypeme strouhankou, poté těsto rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě předehřáté na 150°C asi 10 minut.
4. Upečenou roládu ihned stáhneme z papíru, položíme ji na navlhčenou utěrku a krátce ji do ní zabalíme, aby zůstala pružná, pak ji rozkrojíme na dvě poloviny.

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem
5. Mleté ořechy smícháme s horkým mlékem a necháme je chvíli nasáknout, mezitím ušleháme máslo s vanilkovým cukrem a obě části pak spojíme do jemného krému.
6. Obě části korpusu potřeme krémem, doprostřed každé položíme banán a těsto přehneme tak, aby se okraje spojily, přičemž spoj otočíme směrem dolů.
7. Nakonec roládu přelijeme čokoládovou polevou a dáme ji vychladit do lednice, aby pěkně ztuhla.
Tipy a zajímavosti
Místo banánu klidně použijte například jahody, kiwi nebo mango. Roláda získá svěžejší nádech.
Roláda je velmi oblíbená u dětí, oblíbí si nejen její chuť, ale také vzhled a název.
Při podávání můžete přidat kousek šlehačky nebo čerstvého ovoce. Slavnostní dezert je potom na světě.

Dědictví francouzských mistrů: Sněhová Meringue roll – nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou

Banánový nepečený dezert se dvěma druhy pudinkových krémů
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková