Sloní slza je efektní dezert, který svým netradičním názvem a tvarem na řezu okamžitě zaujme. Název vznikl podle typického řezu této čokoládové rolády, který připomíná tvar slzy, a s trochou fantazie i sloní. Přestože působí slavnostně a propracovaně, její příprava není složitá a zvládne ji každý, kdo má alespoň trochu zkušeností s pečením rolád.

Uvnitř se ukrývá vláčný kakaový piškot, který obepíná jemný smetanový krém a celý střed tvoří banán. Právě kombinace čokoládového těsta, lehkého krému a ovoce dělá z tohoto dezertu vyváženou a osvěžující pochoutku, která je ideální na slavnostní stůl i jako víkendové potěšení.

Recept na Sloní slzu neboli čokoládovou roládu s banánem a krémem

Délka pečení v troubě cca 10 minut.

Ingredience pro přípravu čokoládového piškotu

  • 6 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 40 g kakaa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka prášku do pečiva

Co budete potřebovat na smetanový krém

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic horkého mléka
  • 200 g másla
  • 2 vanilkové cukry
  • čokoláda na polití
  • banán

Postup přípravy čokoládové rolády

1. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně k nim přimícháme kakao, mouku a prášek do pečiva.

2. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme k ostatním surovinám, abychom získali hladké těsto.

3. Připravíme si plech s pečicím papírem, který vymažeme a vysypeme strouhankou, poté těsto rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě předehřáté na 150°C asi 10 minut.

Obrázek receptu na sloní slzu.
Foto: Cooky.cz, Těsto rozprostřeme na plech, recept na čokoládovou roládu sloní slza.

4. Upečenou roládu ihned stáhneme z papíru, položíme ji na navlhčenou utěrku a krátce ji do ní zabalíme, aby zůstala pružná, pak ji rozkrojíme na dvě poloviny.

Obrázek receptu na sloní slzu.
Foto: Cooky.,cz, korpus zarolujeme, Recept na čokoládovou roládu sloní slza.
Obrázek receptu na Hedvábný banánový pudink ve skle - nadčasový letní dezert

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem

5. Mleté ořechy smícháme s horkým mlékem a necháme je chvíli nasáknout, mezitím ušleháme máslo s vanilkovým cukrem a obě části pak spojíme do jemného krému.

6. Obě části korpusu potřeme krémem, doprostřed každé položíme banán a těsto přehneme tak, aby se okraje spojily, přičemž spoj otočíme směrem dolů.

7. Nakonec roládu přelijeme čokoládovou polevou a dáme ji vychladit do lednice, aby pěkně ztuhla.

Obrázek receptu na sloní slzu.
Foto: Cooky.cz, Recept na čokoládovou roládu sloní slza.

Tipy a zajímavosti

Místo banánu klidně použijte například jahody, kiwi nebo mango. Roláda získá svěžejší nádech.

Roláda je velmi oblíbená u dětí, oblíbí si nejen její chuť, ale také vzhled a název.

Při podávání můžete přidat kousek šlehačky nebo čerstvého ovoce. Slavnostní dezert je potom na světě.

Obrázek receptu na Meringue roll, nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou

Dědictví francouzských mistrů: Sněhová Meringue roll – nadýchaná pusinková roláda se šlehačkou

Obrázek receptu na Výborný banánový nepečený dezert se dvěmi druhy pudinkových krémů

Banánový nepečený dezert se dvěma druhy pudinkových krémů

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest