Víte, že sádlo je opravdu kvalitní tuk? Že obsahuje kyselinu olejovou, nasycené tuky a některé druhy vitamínů rozpustných v tucích? A že na rozdíl od margarinů neobsahuje trans-mastné kyseliny vznikající průmyslovým ztužováním? K pečení jej stačí nechat trochu změknout, hodí se zejména do křehkých těst, slaných sušenek, koláčových korpusů a jak jinak, do vánočního cukroví.

Dnes si povíme něco málo a ukážeme, jak se pečou staré známé sádlovky. Tajemstvím jejich křehkosti je právě sádlo, které těstu dodává vláčnost a křehkost, jakou máslo nikdy nezaručí. Kdysi jsme měli v komoře kádě domácího sádla po celý rok a nepřemýšlelo se nad tím, zda je zdravé či nezdravé, prostě se z něj vařilo, smažilo a někdy i peklo. Ale to bylo sádlo, které jsme jako děti dostávali i na chléb, jen tak se solí a paprikou, někdy i s cibulí na svačinu. A jaká to byla pochoutka.

Recept na sádlovky

Ingredience potřebné na přípravu cukrového ze sádla

  • 150 g sádla
  • 200 g cukr moučky
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g kakaa

Postup přípravy sádlovek

1. V misce mícháme mouku, cukr, měkké sádlo a kakao a necháme ve folii v lednici minimálně půl hodiny chladit.

Těsto zabalíme do folie a necháme chladit v lednici.
Foto: Cooky.cz, Těsto zabalíme do folie a necháme chladit v lednici.

2. Na plech s pečícím papírem skládáme malé kuličky, které ručně tvarujeme, koncem dřevěné vařečky do nich děláme důlek.

3.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Vychladíme.

4. Do každého důlku vložíme kousek kandovaného ovoce nebo jiné zdobení dle fantazie a chuti, například marmeládou za pomoci zdobícího sáčku.

5. Ještě vlažné sádrovky obalíme v moučkovém nebo skořicovém cukru.

Sádlovky schováváme první dva dny po upečení s kouskem jablka v krabičce, kde jnám krásně zvláční.

Obrázek k receptu na medové koláčky

Medové koláčky plněné švestkami a ořechy: Nádherně voňavé pečivo, které se hodí nejen na slavnostní stůl

Obrázek k receptu na vánoční košíčky

Božské vánoční košíčky z křehkého těsta, s džemem a rumovou ořechovou náplní. No, vypadají přímo úžasně

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest